Wykonanie

Jak zrobić lukier? Polecam domowy przepis na
lukier w kilku wersjach
smakowych, do pierniczków, ciast,
tortów, kruchych
ciasteczek ... .J ak
zrobi ć
lukier z
cukru,
wody i soku z cytryny? Bardzo prosto! Skórk ę
cytryny sparzam wrz ą tkiem i wyciskam sok.
Cukier puder przesiewam przez sitko, przesypuj ę do miski. Zalewam wrz ą tkiem, aby
cukier si ę ł adnie rozpu ś ci ł . Dodaj ę
sok z cytryny i ca ł o ść ucieram energicznie drewnian ą ł y ż k ą na g ł adk ą mas ę . Powstaje g ę sty
lukier w bia ł ym kolorze.Mo ż na go ł atwo podkolorowa ć, dodaj ą c do wersji podstawowej naturalne barwniki i aromaty, jak
kakao, kaw ę,
cynamon,
sok malinowy, sok i skórk ę z
pomara ń czy, itp.
Lukier wykorzystam do ś wi ą tecznych pierniczków i
ciasteczek, oraz do dekorowania
tortów i ciast w karnawale .....Przepis dnia: Jak zrobić
lukierSkładniki:Wersja podstawowa:200 g
cukru pudruok. 1/2 szklanki
wody1
cytrynaCzekoladowy:200 g
cukru pudru1 łyżka
kakao2 łyżki
słodkiego winaPomarańczowy:200 g
cukru pudrusk
órka i sok z 1
pomara ńczy
Kawowy:200 g
cukru pudru100 ml
espressoszczypta
cynamonuMalinowy:200 g
cukru pudru1
cytryna2 łyżki
soku malinowegoPrzygotowanie:
Cytryn ę sparz, wyci ś nij sok. Wod ę ugotuj.
Cukier puder przesiej przez sitko, przesyp do garnka. Stopniowo dolewaj wrz ą tek, aby rozpu ś ci ć
cukier. Dodaj
sok z cytryny. Ucieraj drewnian ą ł y ż k ą na g ł adk ą mas ę, do momentu, aż
lukier zgęstnieje.Dodaj ewentualnie sk ł adniki smakowe (zobacz
powy ż ej).
Lukier rozprowadzaj ma ł ym p ę
dzelkiem. Jest idealny do ciast, kruchych
ciasteczek, pierniczków.