Wykonanie

Przepis na pyszne go łą bki z
kapusty w ł oskiej, w sos i e ze ś wie ż ych
pomidorów, z
ryżem i
mięsem z piersi kurczaka ... .Jestem zwolenniczk ą lekkiej kuchni bogatej w
pomidory, warzywa,
owoce, zio ł a,
oliw ę z
oliwek,
makarony,
ryby, itp. czyli
mówi ą c jednym s ł owem - "w ł oszczyzny". Dlatego, gdy na warsztat bior ę potraw ę kuchni polskiej, rozk ł adam j ą na czynniki pierwsze, a nast ę pnie tworz ę przepis od nowa (zachowuj ą c oczywi ś cie podstawow ą ide ę potrawy) ze ś wie ż ych, lekkich, ekologicznych sk ł adników. Tak by ł o i tym razem.Go łą bki, które przekaza ł a nam w spadku polska tradycja kulinarna, to potrawa ci ęż ka, t ł usta, kaloryczna. W mojej,poprawionej wersji,
kapust ę zast ą pi ł am lekkostrawn ą i smaczn ą
kapust ą w ł osk ą, do farszu da ł am mój ulubiony ry ż ja ś minowy, który nie tworzy nieestetycznej papki. Zamiast czerwonego dałam dietetyczne mi ę so z
kurczaka (od sprawdzonych dostawców, z wolnego wybiegu, itp.)Ca łość uzupełniłam fantastycznie gęstym, aromatycznym sosem ze świeżych
pomidor ów, które dojrzewa ły pod ciepłym włoskim słońcem, z dodatkiem
oliwy z oliwek extra virgin i
suszonego oregano z uprawy ekologicznej. Zawsze robię większą ilość gołąbk ów i cz ęść zamrażam, co jest bardzo wygodne, bo mam w lod
ówce w ka żdej chwili gotowy obiad do rozmrożenia.Z tej porcji wychodzi ok. 25 sztuk w r ó żnych rozmiarach od bardzo małych, poprzez średnie do całkiem dużych (w zależności od wielkości liścia
kapusty). Smaczne są gotowane, pieczone, doskonałe także po rozmrożeniu. Ugotowane, przełożę do żaroodpornego naczynia, poleję sosem z
pomidor ów i zapiek ę w gorącym piekarniku. Podam je dziś na rodzinny obiad ....

GołąbkiSkładniki na 25 sztuk:1 duża gł ówka
kapusty w łoskiej200 g
ryżu jaśminowego400 g
filetu z kurczaka700 g
pomidor ów4 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki
oregano1 łyżeczka
soliPrzygotowanie:Wytnij z
kapusty twardy głąb, oderwij liście. Wkładaj po kilka liści do lekko osolonego wrzątku, gotuj 3-5 minut, wycinaj z liści twarde części. Zmiel
mięso z kurczaka, dodaj
suszone oregano i 1/2 łyżeczki
soli.Ugotuj
ryż, wymieszaj z
kurczakiem, uformuj w rękach wałeczek, uł ó ż na liściu, zawiń, nadając kształt roladki. Weź garnek o dużej średnicy, poł ó ż na dno niewykorzystane liście
kapusty, na tym układaj ciasno gołąbki, nie powinno ich być więcej niż 3 warstwy.Zalej
bulionem z warzyw i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. W tym czasie sparz i obierz
pomidory, zmiksuj na pulpę, dodaj
oliwę z oliwek i szczyptę
soli do smaku. Ugotowane gołąbki przeł ó ż do żaroodpornego naczynia, zalej sosem z
pomidor ów i zapiecz w gor ącym piekarniku.