ßßß Cookit - przepis na Gołąbki

Gołąbki

nazwa

Wykonanie

Przepis na pyszne go łą bki z kapusty w ł oskiej, w sos i e ze ś wie ż ych pomidorów, z ryżem i mięsem z piersi kurczaka ... .
Jestem zwolenniczk ą lekkiej kuchni bogatej w pomidory, warzywa, owoce, zio ł a, oliw ę z oliwek, makarony, ryby, itp. czyli mówi ą c jednym s ł owem - "w ł oszczyzny". Dlatego, gdy na warsztat bior ę potraw ę kuchni polskiej, rozk ł adam j ą na czynniki pierwsze, a nast ę pnie tworz ę przepis od nowa (zachowuj ą c oczywi ś cie podstawow ą ide ę potrawy) ze ś wie ż ych, lekkich, ekologicznych sk ł adników. Tak by ł o i tym razem.
Go łą bki, które przekaza ł a nam w spadku polska tradycja kulinarna, to potrawa ci ęż ka, t ł usta, kaloryczna. W mojej,poprawionej wersji, kapust ę zast ą pi ł am lekkostrawn ą i smaczn ą kapust ą w ł osk ą, do farszu da ł am mój ulubiony ry ż ja ś minowy, który nie tworzy nieestetycznej papki. Zamiast czerwonego dałam dietetyczne mi ę so z kurczaka (od sprawdzonych dostawców, z wolnego wybiegu, itp.)
Ca łość uzupełniłam fantastycznie gęstym, aromatycznym sosem ze świeżych pomidor ów, które dojrzewa ły pod ciepłym włoskim słońcem, z dodatkiem oliwy z oliwek extra virgin i suszonego oregano z uprawy ekologicznej. Zawsze robię większą ilość gołąbk ów i cz ęść zamrażam, co jest bardzo wygodne, bo mam w lod ówce w ka żdej chwili gotowy obiad do rozmrożenia.
Z tej porcji wychodzi ok. 25 sztuk w r ó żnych rozmiarach od bardzo małych, poprzez średnie do całkiem dużych (w zależności od wielkości liścia kapusty). Smaczne są gotowane, pieczone, doskonałe także po rozmrożeniu. Ugotowane, przełożę do żaroodpornego naczynia, poleję sosem z pomidor ów i zapiek ę w gorącym piekarniku. Podam je dziś na rodzinny obiad ....
Gołąbki
Składniki na 25 sztuk:
1 duża gł ówka kapusty w łoskiej
200 g ryżu jaśminowego
400 g filetu z kurczaka
700 g pomidor ów
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wytnij z kapusty twardy głąb, oderwij liście. Wkładaj po kilka liści do lekko osolonego wrzątku, gotuj 3-5 minut, wycinaj z liści twarde części. Zmiel mięso z kurczaka, dodaj suszone oregano i 1/2 łyżeczki soli.
Ugotuj ryż, wymieszaj z kurczakiem, uformuj w rękach wałeczek, uł ó ż na liściu, zawiń, nadając kształt roladki. Weź garnek o dużej średnicy, poł ó ż na dno niewykorzystane liście kapusty, na tym układaj ciasno gołąbki, nie powinno ich być więcej niż 3 warstwy.
Zalej bulionem z warzyw i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. W tym czasie sparz i obierz pomidory, zmiksuj na pulpę, dodaj oliwę z oliwek i szczyptę soli do smaku. Ugotowane gołąbki przeł ó ż do żaroodpornego naczynia, zalej sosem z pomidor ów i zapiecz w gor ącym piekarniku.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/12/goabki.html