Wykonanie

Mini tarty z polewą z
czekolady, z dodatkiem
truskawek i
kokosu to wykwintny deser do
kawy po świątecznym obiedzie .... Uwielbiam takie słodkie pyszności z
kremem czekoladowym!
Czekolada poprawia humor, koncentrację i dodaje energii .... Przepis dedykuję wszystkim koneserom
truskawek i
czekolady!
Czekoladowe tartaletki wraz z bukietem róż, nabytym u kwiaciarek z ulicy Chmielnej, zawiozłam Majce, kiedy odwiedziłam ją, w jej domu p od Warszawą. Zrobiły prawdziwą furorę na przyjęciu w ogrodzie ....Składniki na 8 tartaletek:Na ciasto:2 szklanki
mąki1/2 p.
masła2
jajka1/2 szklanki
cukru2 łyżki
śmietanyPolewa
czekolady:2 łyżeczki
cukru trzcinowego2 łyżki
wody2 tabliczki
czekolady gorzkiej(o zawartości
kakao 70%)Do dekoracji:8 dużych
truskawek(po sezonie mrożone)2 łyżki
cukru trzcinowegoszczypta
cynamonu1 łyżka
wiórków kokosowychPrzygotowanie :Odmierz dwie szklanki m ąki oraz 1/2 szklanki
cukru i przesyp do misy.
Masło pokr ój na
kawa łki, dorzucić do
mąki, rozetrzyj w rękach na piasek. Zr ób do łek, wlej 2 łyżki
śmietany i wbij dwa
jajka. Następnie wyr ób ciasto mikserem na g ładką masę. Zagnieć z ciasta kulkę, wł ó ż do lod ówki na ok. pó ł godziny.W tym czasie przygotuj
truskawki: opłucz pod bieżącą
wodą, usuń szypułki, większe przekr ój na pó ł. W głębokim rondlu ugotuj
syrop 2 łyżkami
cukru i 1/2 szklanki
wody. Dodaj szczyptę
cynamonu do smaku i dokładnie wymieszaj. Do
syropu przeł ó ż
truskawki i pozostaw na 30 minut do macerowania.Piec rozgrzej do temperatury 200 °C. Wyjmij z lodówki kulk ę ciasta, podziel na osiem r ównych cz ęści i wyklej natłuszczone foremki do tartaletek. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut do ładnego zrumienienia.
Czekoladę gorzką połam na drobne kawałeczki, rozpuść w rondelku, dodaj
cukier trzcinowy do smaku i trochę
wody, podgrzewaj, stale mieszając, aż powstanie gęsty krem.Moja rada:Wierzch po upieczeniu posmaruj
kremem czekoladowym oraz udekoruj
truskawką. Brzegi oprósz wiórkami
kokosa.