Wykonanie

Ró ż yczki
kalafiora zapiekane z ry ż em ja ś minowym i p ł
atkami migda ł ów. To mój pomys ł na lekkie i smaczne danie wegetaria ń skie .... Bardzo cz ę sto go robi ę w ł a ś nie latem, kiedy
kalafiory smakuj ą najlepiej ....Przepis jest super prosty. Posyp p ł
atkami migda ł ów i krótko zapiecz do pi ę knego zrumienienia. Podawaj z
oliw ą z
oliwek. Talerze udekoruj listkami ś wie ż ego
oregano lub
bazylii. Osobno w miseczce podaj starty
parmezan. Nabierze wtedy bardziej w ł oskiego charakteru .... Idealne samodzielne danie obiadowe lub przystawka do grillowanej
ryby czy
kurczaka ....Składniki na 4 osoby:1 główka
kalafiora240 g
ryżu jaśminowego3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
płatk ów
migda ł ów1 łyżka
soli (morskiej)miseczka startego
parmezanu (ok. 70 g)świeże listki
oregano do dekoracjiPrzygotowanie :
Kalafiora umyj pod bie żącą
wodą, osusz ręcznikiem. Rozdziel delikatnie na cząstki, starając się zachować ładny kształt r ó życzek. W głębokim garnku z wkładką do gotowania na parze zagotuj
wodę z
solą. Wrzuć
kalafiora. Łączny czas gotowania nie powinien przekroczyć 11-13 min. R ó życzki
kalafiora nie powinny się rozgotować, mają być al dente.Ugotuj ry ż ja ś minowy na sypko, w wersji al dente (1-2 minuty krócej, ni ż podano na opakowaniu). Ugotowany przesyp do naczynia do zapiekania (ż aroodpornego) i nast ę pnie wymieszaj z
oliw ą z
oliwek.Uł ó ż dekoracyjnie r ó życzki
kalafiora. Całość posyp
płatkami migdał ów. Piec nastaw na temperatur ę 250 °C. Zapiekaj 5-7 minut do pi ęknego zrumienienia. Udekoruj listkami
oregano.
