Wykonanie

Przepis na obiad z
kalafiora zapiekanego z
ryżem jaśminowym i
płatkami migdałów. To lekkie i pyszne danie wegetariańskie na lato ....
Kalafior smakuje jako samodzielne danie obiadowe lub przystawka do grillowanej
ryby czy pieczonego
kurczaka. Posyp
płatkami migdał ów i krótko zapiecz do pi ęknego zrumienienia. Podawaj z
oliwą z oliwek. Talerze udekoruj listkami świeżego
oregano lub
bazylii. Osobno w miseczce podaj starty
parmezan. Obiad nabierze wtedy bardziej włoskiego charakteru ....1 duży
kalafior200g
ryżu jaśminowego2-3 łyżki
oliwy z oliwek extra virgin2 łyżki
płatk ów
migda ł ów1 łyżka
soli morskiej drobnoziarnistejmiseczka startego
parmezanuświeże listki
oregano do dekoracjiPrzygotowanie :Przygotuj warzywa:
kalafiora umyj pod bie żącą
wodą, osusz ręcznikiem. Rozdziel delikatnie na cząstki, starając się zachować ładny kształt r ó życzek. W głębokim garnku z wkładką do gotowania na parze zagotuj
wodę z
solą. Wrzuć
kalafiora. Łączny czas gotowania nie powinien przekroczyć 13-15 minut. R ó życzki
kalafiora nie powinny się rozgotować, mają być al dente.Ugotuj ry ż : nastaw
wodę w niedużym garnku,
wodę doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć
ryż. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę
soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. Jeśli lubisz
ryż na sypko, w wersji al dente: gotuj 1-2 min. kr ócej, ni ż podano na opakowaniu. Ugotowany
ryż przesyp do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj z
oliwą z oliwek.Uł ó ż dekoracyjnie r ó życzki
kalafiora. Całość posyp
płatkami migdał ów. Piec nastaw na temperatur ę 250 °C. Zapiekaj 5-7 minut do pi ęknego zrumienienia. Udekoruj listkami świeżej
bazylii lub
oregano. Osobno w miseczce podaj starty
parmezan. Idealne jako samodzielne danie obiadowe lub przystawka do grillowanej
ryby czy pieczonego
kurczaka.