Wykonanie
Ananas w miodzie to mój ulubiony przepis na szybk ą sa ł atk ę owocow ą . Doskona ł a na imprez ę, jako deser po obiedzie lub owocowa przek ą ska w ci ą gu dnia .... Na specjalne okazje podaj ę j ą z kieliszkiem dobrze sch ł odzonego
wina musuj ą cego.
Ananas polecany jest równie ż w diecie odchudzaj ą cej. Sa ł
atka z
ananasa rodem z tropików ....
Ananasa kupi łam na stoisku z
owocami w ulubionym francuskim supermarkecie, gdzie stale się zaopatruję w niezbędne artykuły spożywcze. Długo stałam przed wystawionymi tam dekoracyjnie skrzynkami z
owocami tropikalnymi, pochodzącymi niemal ze wszystkich stron świata. Olśniewały swoją egzotyczną urodą, kusiły powabnym zapachem i zachwycały feerią kolor ów. P łomienne ż ó łtoczerwone
mango, delikatne r ó żowe
papaje, zielone
awokado, złociste
melony i
ananasy. Co wybrać z
pośr ód tego bogactwa smaków i aromatów - zastanawia łam się. Nabrałam chęci na
ananasa. Były takie, jak lubię, duże, dojrzałe, odmiana sweet z Kostaryki. Na jutro organizowałam imprezę z moimi przyjaci ó
łkami, Majką i Karoliną. Dawno się nie widziałyśmy, mamy mn óstwo spraw do obgadania.Na deser
zrobi ę
sałatkę z
ananasa w miodzie - postanowiłam. Do tego upiekę owsiane
ciasteczka z
bakaliami. I może uda mi się kupić jakieś dobre
lody śmietankowe. Całość podam w szklanych pucharkach, będzie bardziej wykwintnie - pomyślałam. A na ciepło, oczywiście
krewetki, zapiekane w poł ówkach papai - kontynuowa łam w myślach, planowanie jutrzejszej imprezy z dziewczynami. Aha - przypomniałam sobie - muszę też dokupić butelkę ulubionego, włoskiego
wina musującego.Kiedy już piękny, dorodny
ananas z imponującym pi óropuszem i dwie cudne
papaje wyl ądowały w moim koszyku, zauważyłam stojącą obok mnie klientkę. Sympatyczna dziewczyna, na oko jakieś dwadzieścia trzy - dwadzieścia cztery lata, w zgrabnym zielonym płaszczyku. Wymieniłyśmy parę uwag na temat zalet
owoc ów. Okaza ło się, że ona r ównie ż organizuje imprezę, a właściwie sw ój wieczór
panie ński i brak jej pomysł ów. Chcia ła podać coś lekkiego, a jednocześnie eleganckiego i pasującego do
szampana. Moje pomysły na
ananasa w miodzie i
sałatkę z
krewetkami i
papają uznała za idealne na tę okazję. W doskonałym nastroju podeszłam do p ó łki z
bakaliami .... o czym ciąg dalszy nastąpi.Sk ładniki (na 3-4 osoby): 1 du ży
ananas - najlepiej odmiana sweet, sok z 1/2
cytryny, 4 łyżki
miodu ekologicznego, 1 łyżeczka
cukru trzcinowego;Obierz
ananasa: najpierw sparz skórę,
ostrym no żem usuń pi óropusz. Ustaw
ananasa pionowo, zetnij skór ę.
Pokr ój na plastry grubo ści 2 cm., usuń twardy środek, a następnie
pokr ój na grub ą kostkę. Pokrojonego
ananasa przeł ó ż do miski. Przygotuj sos
miodowy :
Miód rozprowad ź odrobiną ciepłej (nie gorącej)
wody, dodaj
sok z cytryny i
cukier trzcinowy. Wymieszaj, polej
sałatkę. Odstaw na p ó ł godziny do lod ówki.