Wykonanie

Pyszna i prosta z upa krem z
ziemniaków, n ale ż y do repertuaru moich ulubionych da ń .... Uda ł o mi si ę stworzy ć ciekawe po łą czenie elementów
polskich oraz w ł oskich w jednym daniu: krem z
ziemniaków z
polskich upraw plus
przyby ł e z "ziemi w ł oskiej do Polski" -
oliwki,
oliwa z oliwek oraz mini kuleczki
sera mozzarella. Bia ł e, delikatne porcelanowe kulki, są dostępne w ró ż nych rozmiarach i kszta ł tach. To w ł oska specjalno ść, cudowny
serek o subtelnym, delikatnie s ł odkawym smaku. A mozzarelline to malutkie ś nie ż
nobia ł e kuleczki o ś rednicy ok. 1,5 cm. Idealne do zapiekania z
makaronem i grillowanymi warzywami. A jak pi ę knie wygl ą daj ą na
stole .... Jest sk ł adnikiem
sosów, sa ł atek, da ń z
makaronu, pizzy. Najcz ęś ciej wyst ę puje w towarzystwie ś wie ż ych zió ł, warzyw,
pomidorów,
oliwek i
oliwy z oliwek.Popularn ą w kuchni w ł oskiej sa ł atk ę caprese przyrz ą dza si ę z
pomidorów i z tego
serka. Plastry
pomidora i plastry
mozzarelli uk ł ada si ę na talerzu naprzemiennie tworz ą c dekoracyjn ą mozaik ę . Ca ł o ść wystarczy obficie
skropi ć
oliw ą z
oliwek extra virgine i udekorowa ć ś wie ż ymi listkami
bazylii. Sa ł
atka jest niezwykle smaczna i zdrowa. Innym przyk ł adem wykorzystania tego
sera w kuchni w ł oskiej jest znana na ca ł ym ś wiecie pizza margherita. Na dro ż d ż owym cieniutkim placku rozprowadza si ę cienk ą warstw ą aromatyczn ą pulp ę ze ś wie ż ych czerwonych
pomidorów, dekoruje plastrami
sera i zielonymi listkami ś wie ż ej
bazylii. Prostota wykonania i ś wie ż e sk ł adniki to zasadnicze elementy sk ł adowe kuchni w ł oskiej - wszystkie dania s ą proste, nieskomplikowane, sk ł adaj ą si ę z kilku, najcz ęś ciej dwóch-
trzech ś wie ż ych, nie przetworzonych sk ł adników ....Sk ładniki (dla 4 osób): 6 średnich
ziemniak ów, 2 dojrzałe
pomidory1 l
bulionu warzywnego, 1 łyżeczka
soli morskiej, 1-2 łyżeczki
suszonego oregano, 2 łyżki
oliwy z oliwek, 2 łyżki
masła, kilka czarnych
oliwek,mini-
mozzarellaPrzygotowanie: Ugotuj
bulion.
Ziemniaki umyj, obierz,
pokr ój w drobn ą kostkę.
Masło podgrzej w głębokim rondlu, wrzuć
ziemniaki, duś kilka minut, stale mieszając. Doł ó ż pozostałe warzywa, zalej 2 szklankami
wody, dosyp
soli i gotuj na wolnym ogniu 15-20min, aż warzywa staną się miękkie.
Pomidory sparz wrz
ątkiem, obierz ze sk
órki, usu ń pestki,
pokr ój w grub ą kostkę, wrzuć do garnka. Składniki po ugotowaniu zmiksuj, dopraw
ziołami i przelej na talerze. Udekoruj kleksem
oliwy,
oliwkami,
serem, .... etc.