ßßß Cookit - przepis na Wiejska zupa krem z ziemniaków

Wiejska zupa krem z ziemniaków

nazwa

Wykonanie

Pyszna i prosta z upa krem z ziemniaków, n ale ż y do repertuaru moich ulubionych da ń .... Uda ł o mi si ę stworzy ć ciekawe po łą czenie elementów polskich oraz w ł oskich w jednym daniu: krem z ziemniaków z polskich upraw plus przyby ł e z "ziemi w ł oskiej do Polski" - oliwki, oliwa z oliwek oraz mini kuleczki sera mozzarella. Bia ł e, delikatne porcelanowe kulki, są dostępne w ró ż nych rozmiarach i kszta ł tach. To w ł oska specjalno ść, cudowny serek o subtelnym, delikatnie s ł odkawym smaku. A mozzarelline to malutkie ś nie ż nobia ł e kuleczki o ś rednicy ok. 1,5 cm. Idealne do zapiekania z makaronem i grillowanymi warzywami. A jak pi ę knie wygl ą daj ą na stole .... Jest sk ł adnikiem sosów, sa ł atek, da ń z makaronu, pizzy. Najcz ęś ciej wyst ę puje w towarzystwie ś wie ż ych zió ł, warzyw, pomidorów, oliwek i oliwy z oliwek.
Popularn ą w kuchni w ł oskiej sa ł atk ę caprese przyrz ą dza si ę z pomidorów i z tego serka. Plastry pomidora i plastry mozzarelli uk ł ada si ę na talerzu naprzemiennie tworz ą c dekoracyjn ą mozaik ę . Ca ł o ść wystarczy obficie skropi ć oliw ą z oliwek extra virgine i udekorowa ć ś wie ż ymi listkami bazylii. Sa ł atka jest niezwykle smaczna i zdrowa. Innym przyk ł adem wykorzystania tego sera w kuchni w ł oskiej jest znana na ca ł ym ś wiecie pizza margherita. Na dro ż d ż owym cieniutkim placku rozprowadza si ę cienk ą warstw ą aromatyczn ą pulp ę ze ś wie ż ych czerwonych pomidorów, dekoruje plastrami sera i zielonymi listkami ś wie ż ej bazylii. Prostota wykonania i ś wie ż e sk ł adniki to zasadnicze elementy sk ł adowe kuchni w ł oskiej - wszystkie dania s ą proste, nieskomplikowane, sk ł adaj ą si ę z kilku, najcz ęś ciej dwóch-trzech ś wie ż ych, nie przetworzonych sk ł adników ....
Sk ładniki (dla 4 osób): 6 średnich ziemniak ów, 2 dojrzałe pomidory
1 l bulionu warzywnego, 1 łyżeczka soli morskiej, 1-2 łyżeczki suszonego oregano, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła, kilka czarnych oliwek,
mini-mozzarella
Przygotowanie: Ugotuj bulion. Ziemniaki umyj, obierz, pokr ój w drobn ą kostkę. Masło podgrzej w głębokim rondlu, wrzuć ziemniaki, duś kilka minut, stale mieszając. Doł ó ż pozostałe warzywa, zalej 2 szklankami wody, dosyp soli i gotuj na wolnym ogniu 15-20min, aż warzywa staną się miękkie. Pomidory sparz wrz ątkiem, obierz ze sk órki, usu ń pestki, pokr ój w grub ą kostkę, wrzuć do garnka. Składniki po ugotowaniu zmiksuj, dopraw ziołami i przelej na talerze. Udekoruj kleksem oliwy, oliwkami, serem, .... etc.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/03/wiejska-zupa-krem-z-ziemniakow.html