ßßß
Składniki:1 litr bulionu warzywnego1 limonka1 chilli1 łyżka sosu ostrygowego250 g polędwicy wołowej1 łyżka sosu sojowego2 ząbki czosnku1 łyżka miodu akacjowego1/2 chilli100 g makaronu soba1 awokado
Przepis:- Chilli kroimy w cienkie plasterki. Podobnie postępujemy z czosnkiem. Do garnka wlewamy bulion i dodajemy chilli i czosnek oraz sos ostrygowy, całość podgrzewamy na wolnym ogniu.- Z limonki ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Dolewamy razem do bulionu.- Wołowinę kroimy w drobną kostkę. Wkładamy na patelnię z odrobiną oleju. Solimy, doprawiamy sosem sojowym i smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy miód i karmelizujemy mięso. Wyłączamy i ostawiamy na bok. Sok spod mięsa dolewamy do zupy.- Awokado obieramy i kroimy w grubą kostkę. Musimy pamiętać, aby nie wybierać bardzo dojrzałych owoców, gdyż rozpadną się w zupie i będą nieapetyczne.- Makaron gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie i odcedzamy.- Do miseczek nakładamy makaron, awokado i wołowinę, a całość zalewamy aromatyczną zupą.- Całość można posypać posiekanym grubo szczypiorkiem lub dodać kiełki.- Jeżeli nie przepadacie za wołowiną można ją zastąpić kurczakiem lub łososiem. Rybę i kurczaka najlepiej wcześniej zamarynować, a następnie upiec w piekarniku lub na patelni.- Zupa jest pyszna od razu po przygotowaniu, ale można ją spokojnie przechowywać przez dwa dni, a nawet schłodzić i podawać na zimno.Smacznego :)