Wykonanie
W
sumie nie różnią się niczym od zwykłych jagodzianek.
Drożdżowe ciasto,
cukier i
jagody.
Śniadaniowe są tylko dlatego, że zaczyn zostawiam na całą noc w lodówce i najlepiej lepi się je rano. Nie lubię też wielkich buł
jagodowych, dlatego lepię małe bułeczki na dwa kęsy. Ale żeby nie było lepię ich całą blachę do
pieczenia mięsa i już w południe nie ma z czym
kawy wypić. Znikają w kilka chwil. Polecam jako relaks rano i smaczne śniadanie.Składniki:750 g
mąki400 ml
mleka2
jajka100 g
masła50 g
drożdży500 ml
jagód200 g
cukru1/2 szkl
cukru pudru50 ml
mleka2 łyżki
masłaPrzepis:- Wieczorem podgrzewamy
mleko do temperatury pokojowej. Dokładamy do niego
drożdży, połowę
mąki oraz
cukier. Wyrabiamy zaczyn i wstawiamy do lodówki na całą noc.- Rano wyciągamy zaczyn, dosypujemy 200 g
mąki i rozbite
jajka. Wyrabiamy ciasto.
Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Pod koniec wyrabiania dolewamy
mleko i wmasowujemy je w ciasto. Uwaga ciasto będzie bardzo miękkie i może lekko kleić się do rąk. Radą na to jest posypywanie rąk
mąką w trakcie lepienia bułeczek. Dobrze, żeby ciasto było lekkie - szybciej wyrośnie i będzie delikatniejsze.-
Jagody dokładnie myjemy i osuszamy. Z ciasta odrywamy kawałek wielkości piłeczki golfowej. Rozpłaszczamy ją lekko na ręku. Na środek nakładamy
jagody i zawijamy do środka. Zgrabnie i delikatnie formujemy bułeczkę, trzeba uważać, aby
jagody nie przedziurawiły ciasta, ani aby ich nie zgnieść.- Zalepioną stroną układamy na natłuszczonej i wysypanej
mąką blaszce. Układamy dosyć blisko siebie, ale tak, aby się nie stykały. Jagodzianki i tak urosną i będą się łączyć.- Kiedy skończymy je lepić ustawiamy piekarnik na 180 C i czekamy aż się nagrzeje. Nie robimy tego wcześniej, bo dobrze, aby jagodzianki lekko podrosły zanim włożymy je do piekarnika.- Przed samym włożeniem smarujemy wierzch mieszanką
mleka i rozpuszczonego
masła. Jeżeli nie lubimy lukru można posypać jagodzianki kruszonką.- Z
cukru pudru i 2 łyżek gorącej
wody robimy
lukier i polewamy jagodzianki zaraz po wyjęciu z piekarnika.Smacznego :)