Wykonanie
Ot i taka wariacja na temat
kalafiora, którego uwielbiam. Wyraźny w smaku sos,
młody kalafior,
szynka parmeńska, a to wszystko zapiekane na złoto. To musi smakować. Ostry, goryczkowy, pełny smak dzięki serowi,
gałka muszkatołowa i dużo
pieprzu - to musi smakować.Składniki:1
kalafior2 łyżki
masła2 łyżki
mąki200 ml
jasnego piwa200 ml
bulionu warzywnego200 g
sera bursztyn100 g
sera salami100 g
szynki parmeńskiejczarny pieprz mielony
gałka muszkatołowasólPrzepis:-
Kalafiora dzielimy na różyczki i układamy dosyć ciasno w brytfance.
Ser ścieramy na drobnych oczkach.- W garnku rozpuszczamy
masło, następnie dodajemy
mąkę i intensywnie mieszamy. Powstałą zasmażkę mieszamy na ogniu przez 2-3 minuty. Następnie cienkim strumieniem wlewamy
piwo, nie przestajemy przy tym intensywnie mieszać. Dolewamy
bulion, dokładnie mieszamy i zostawiamy na mały ogniu na około 7-10 minut. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodajemy
sól, sporą szczyptę
czarnego pieprzu i szczyptę
gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy w kilku partiach
ser. Energicznie mieszamy, aby
ser połączył się z sosem.- Na wyłożonego
kalafiora wylewamy sos. Układamy kawałki
szynki parmeńskiej. Wkładamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 C. Po 10 minutach włączamy grill, aby góra się zrumieniła.- Podajemy na gorąco.Smacznego :)