Delikatne ziemniaki i charakterna czarna rzepa. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku ziemniaki, delikatna i krucha czarna rzepa. Czosnek, rozmaryn i domowe aioli. Danie same w sobie lub pyszny dodatek do ryby lub mięsa. Musicie koniecznie spróbować.400 g ziemniaków150 g czarnej rzepy1 łyżka mąki ryżowej3 łyżki oliwy1 łyżeczka suszonego rozmarynusól4 żółtka150 ml oliwy4 ząbki czosnkusólsok z 1/4 cytryny- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę 2x2 cm i gotujemy do średniej miękkości.- Rzepę obieramy i kroimy podobnie jak ziemniaki.- Rozgrzewamy oliwę, kładziemy na niej rzepę i smażymy około 5 minut. Następnie ziemniaki posypujemy łyżką mąki ryżowej i dokładamy do rzepy. Dokładamy przeciętą na pół główkę czosnku i rozmaryn. Smażymy, aż warzywa będą chrupiące i rumiane.- Żółtka doprawiamy solą i przeciśniętym czosnkiem. Zaczynamy powoli ubijać i wąskim strumieniem dolewamy oliwę, cały czas miksujemy, a z biegiem czasu zwiększamy strumień oleju. Na koniec dodajemy sok z cytryny.Smacznego :)