Wykonanie
Zaczęłam przygotowywać
struclę około 20 i niczego nie podejrzewając, żyłam w błogim przekonaniu, że o 22 to już będzie
ciastem pachniało w całym domu. Owszem ciasto wyszło pyszne, urosło przepięknie i pachniało w całym domu i ogrodzie, ale dopiero o 1 nad ranem. Jak wniosek?
Strucla drożdżowa potrzebuje czasu i cierpliwości, ale za to odwdzięcza się po stokroć. Pyszne
owoce, puszyste ciasto i chrupiąca kruszonka. Nic bardziej pysznego na jesienną słotę. Ja wykorzystałam
jabłka,
gruszki i
ananasa, ale nadzienie może być dowolne. W grę wchodzą nawet
owocowe przetwory.750 g
mąki pszennej100 ml ciepłej
wody50 g
drożdży świeżych100 g
cukru2
jajka100 g
masłaszczypta
soli75 ml kremówki100 g
bułki tartej100 g
maki pszennej100 g
cukru50 g
masła- Z
drożdży,
wody, szczypty
cukru i łyżki
mąki robimy zaczyn.-
Jajka mieszamy z roztopionym
masłem i
śmietanką oraz
cukrem.- Do przesianej
mąki dolewamy zaczyn i mieszankę z
jajkami. Wyrabiamy ciasto, aż nam się znudzi tzn. długo. Ma odchodzić od rąk, tworzyć całość i nie być zbyt zwarte. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.-
Jabłka,
gruszki i
ananasa obieramy ze skórki, pozbywamy się niejadalnych środków i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie
owoce dokładnie mieszamy.- Z
masła,
cukru i
mąki zagniatamy kruszonkę, do momentu w którym będzie przypominać mokry piasek.- Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, chwilę przerabiamy i rozwałkowujemy na 3-4 mm. Dzielimy na pół. Każdą połówkę posypujemy
bułką tartą i układamy na niej
owoce. Zwijamy, ale niezbyt ciasno.- Obie
strucle układamy na blasze, zostawiając
między nimi przerwę. Posypujemy je kruszonką i odstawiamy na 1 godzinę. Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez 35-40 minut.Smacznego:)