Wykonanie
Pieczony
bakłażan wygląda "dziwnie". Jest śliski, nie trzyma formy i może odbierać apetyt, ale wystarczy pieczonego
bakłażana utłuc z moździerzu lub potraktować blenderem i zamienia się w cudo. Cudo, które dzięki odrobinie przypraw staje się niezwykłym dodatkiem do kanapek,
mięs, sałatek,
makaronów,
kasz, ciepłego
chleba i wielu wielu innych. Moja pasta wzbogacona jest o ostrą
oliwkowo -
paprykową pastę - harissę oraz słodki pieczony
czosnek. Pycha.5
bakłażanów4 łyżki harissy2 główki
czosnkusólostra papryka do smaku
oliwa-
Bakłażany przekrawamy na pół, smarujemy
oliwą i wkładamy do piekarnika na 25 minut. Razem z
bakłażanem do piekarnika trafia
czosnek. Ważna informacja - trafia tam w całości. Nie obieramy go nawet z zewnętrznej łuski. Studzimy i za pomocą łyżki wydobywamy miąższ z
bakłażanów. Wyduszamy miąższ z
czosnków, doprawiamy harissą,
solą i według uznania
ostrą papryką. Jeżeli mamy odrobinę czasu i cierpliwości to ucieramy całość w moździerzu, jeżeli akurat nam ich zabrakło to miksujemy blenderem.Smacznego:)

