Wykonanie
Tak! Zdecydowanie, to jest moje comfort food. Przyjemne, miłe, delikatne i solidne. Nic tak nie poprawia humoru jak kaszotto z własnoręcznie zebranymi
grzybami, cydrem oraz
serem bursztyn, przełamane delikatnością
śmietankowego sera o wędzono-słonej nucie i zielonym,
pietruszkowym orzeźwieniu. No i ten
lubczyk, którym pachnie kuchnia mojej babci. Czego chcieć więcej?

200g świeżych
grzybów leśnych1
cebula1
marchewka1/2 łyżeczki suszonych liści
lubczyku1
liść laurowy200 g
kaszy pszennej100 ml cydru500 ml
bulionu warzywnegosólkolorowy pieprz50 g
sera bursztyn3 łyżki
masłaserek śmietankowy Almette100 g wędzonego
surowego boczkupęczek świeżej
natki pietruszkiNa patelni rozgrzewamy odrobinę
oliwy.
Cebulę i
marchewkę kroimy w drobną kostkę i delikatnie szklimy na
oliwie z odrobiną
masła i
soli.
Grzyby oczyszczamy i kroimy w mniejsze części, a następnie dokładamy do
marchewki i
cebuli. Wszystko razem przesmażamy dodając liście
lubczyku i
liść laurowy. Po około 7 minutach dosypujemy na patelnię
kaszę. Pozwalamy jej nabrać odrobinę blasku, po czym podlewamy ją cydrem. Powoli odparowujemy cydr, a następnie całą potrawę podlewamy chochelką
bulionu. Czynność powtarzamy do uzyskania pożądanej twardości
kaszy. Gasimy ogień doprawiamy łyżką
masła,
startym serem bursztyn i świeża zmielonym
pieprzem.Na patelni obok wysmażamy pokrojony w kosteczkę
boczek. Do
serka śmietankowego dodajemy posiekaną
natkę pietruszki, przesmażony
boczek. Doprawiamy
pieprzem i
solą. Na talerzach układamy porcję kaszotto, a następnie dekorujemy je przyjemną chmurką
bekonowo pietruszkową. Smacznego:)