ßßß
200g świeżych grzybów leśnych1 cebula1 marchewka1/2 łyżeczki suszonych liści lubczyku1 liść laurowy200 g kaszy pszennej100 ml cydru500 ml bulionu warzywnegosólkolorowy pieprz50 g sera bursztyn3 łyżki masłaserek śmietankowy Almette100 g wędzonego surowego boczkupęczek świeżej natki pietruszkiNa patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Cebulę i marchewkę kroimy w drobną kostkę i delikatnie szklimy na oliwie z odrobiną masła i soli. Grzyby oczyszczamy i kroimy w mniejsze części, a następnie dokładamy do marchewki i cebuli. Wszystko razem przesmażamy dodając liście lubczyku i liść laurowy. Po około 7 minutach dosypujemy na patelnię kaszę. Pozwalamy jej nabrać odrobinę blasku, po czym podlewamy ją cydrem. Powoli odparowujemy cydr, a następnie całą potrawę podlewamy chochelką bulionu. Czynność powtarzamy do uzyskania pożądanej twardości kaszy. Gasimy ogień doprawiamy łyżką masła, startym serem bursztyn i świeża zmielonym pieprzem.Na patelni obok wysmażamy pokrojony w kosteczkę boczek. Do serka śmietankowego dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przesmażony boczek. Doprawiamy pieprzem i solą. Na talerzach układamy porcję kaszotto, a następnie dekorujemy je przyjemną chmurką bekonowo pietruszkową. Smacznego:)