Wykonanie
Jeżeli rzecz dotyczy naszych dzieci, to zawsze staramy się aby nawet najdrobniejsze przekąski były, nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dziś moja propozycja na szybki i prościutki deser. Babeczki z nadzieniem z
twarożku i świeżymi
owocami. Ciasto na babeczki można wykonać samemu lub kupić gotowe najlepiej w sprawdzonej piekarni lub sklepie z dobrą żywnością.Ciasto:500 g
mąki200 g zimnego
masła150 g
cukru pudru1
jajko2 łyżki
śmietany 18 %1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNadzienie:400 g
twarożku (prawdziwy
twaróg nie mielony)150 g
serka Danio (lub innego
serka homogenizowanego)1 łyżka
cukru waniliowegoŚwieże
owoceU mnie
maliny i
borówki- Przesiewamy
mąkę do miski, dodajemy pokrojone w kostkę
masło,
cukier puder,
jajko,
śmietanę i
proszek do pieczenia. Całość wyrabiamy najpierw nożem, a następnie rękoma na jednolitą masę. Trzeba zrobić to dość szybko, aby
masło nie zmiękło, ponieważ trzeba będzie dołożyć
mąki, a to sprawi, że ciasto po upieczeniu będzie twarde. Zagniecioną masę wstawiamy na pół godziny do lodówki.- Foremki na babeczki dokładnie smarujemy
masłem i wykładamy
ciastem- Wstawiamy do piekarnika nagranego do temp 170 C na około 10 minut- Po wystygnięciu wyciągamy babeczki z foremek.-
Twarożek łączymy z
serkiem homogenizowanym oraz
cukrem waniliowym za pomocą blendera. Można
twarożek również zmielić maszynką dwa
razy i dopiero dodać pozostałe składniki.- Wymieszamy
serek nakładamy na babeczki i dekorujemy
owocami. Wkładamy do lodówki na godzinę.Smacznego :)

