Cóż mam powiedzieć. Do widoku szparagów na moim blogu musicie odrobinę przywyknąć. Bo szybko mi się nie znudzą. W sezonie zastępują nawet frytki. Dziś ryba w cieście z mąki razowej i mleka oraz zielone szparagi na masełku. Ekspresowe tempo, a obiad jak marzenie.500 g filetów z morskiej ryby1 szkl mąki pszennej razowej1 jajko1/2 szkl mlekasólpieprzsuszona zielona pietruszka1 łyżka masłapęczek zielonych szparagówolej do smażenia ryby- Rybę płuczemy pod zimną wodą, doprawiamy solą, pieprzem i suszoną pietruszką. Odstawiamy na moment.- W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i wbijamy całe jajko. Dokładnie mieszamy, aby powstało dość gęste ciasto. W razie konieczności można dodać mąki, bądź mleka. Oczywiście ciasto doprawiamy odrobiną soli.- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Zanurzamy rybę w cieście, a następnie obsmażamy na złoty kolor z obu stron.- Kiedy ryba będzie już dochodzić, na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wykładamy szparagi (pozbawione zdrewniałych końcówek). Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i dusimy około 5-7 minut na wolnym ogniu.- Jednocześnie wykładamy na talerz i rybę i cieplutkie szparagi.Smacznego:)