ßßß Cookit - przepis na Fish and zielone szparagi

Fish and zielone szparagi

nazwa

Wykonanie

Cóż mam powiedzieć. Do widoku szparagów na moim blogu musicie odrobinę przywyknąć. Bo szybko mi się nie znudzą. W sezonie zastępują nawet frytki. Dziś ryba w cieście z mąki razowej i mleka oraz zielone szparagi na masełku. Ekspresowe tempo, a obiad jak marzenie.
500 g filetów z morskiej ryby
1 szkl mąki pszennej razowej
1 jajko
1/2 szkl mleka
sól
pieprz
suszona zielona pietruszka
1 łyżka masła
pęczek zielonych szparagów
olej do smażenia ryby
- Rybę płuczemy pod zimną wodą, doprawiamy solą, pieprzem i suszoną pietruszką. Odstawiamy na moment.
- W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i wbijamy całe jajko. Dokładnie mieszamy, aby powstało dość gęste ciasto. W razie konieczności można dodać mąki, bądź mleka. Oczywiście ciasto doprawiamy odrobiną soli.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Zanurzamy rybę w cieście, a następnie obsmażamy na złoty kolor z obu stron.
- Kiedy ryba będzie już dochodzić, na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wykładamy szparagi (pozbawione zdrewniałych końcówek). Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i dusimy około 5-7 minut na wolnym ogniu.
- Jednocześnie wykładamy na talerz i rybę i cieplutkie szparagi.
Smacznego:)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2013/05/fish-and-zielone-szparagi.html