Wykonanie
Tradycyjna drożdżówka, bez której sezon
rabarbarowy nie liczyłby się. Cudownie lekkie
ciasto drożdżowe, kwaskowaty
rabarbar, słodka kruszonka i malinowy
lukier. Uwielbiam:)ciasto:2, 5 szkl
mąki pszennej1 szkl
mlekapół kostki
masłapół kostki
drożdży1
jajkopół szkl
brązowego cukru1/2 kg
rabarbaru1 łyżka zmielonych
migdałów1 łyżka
skrobi kukurydzianejlukier malinowy:5 łyżek
cukru pudru2-3 łyżki
soki malinowegokruszonka:1/2 szkl
mąki100 g
masła4 łyżki
brązowego cukru-
Masło rozpuszczamy z
mlekiem i
cukrem w rondelku. Zdejmujemy z gazu i kiedy chwilę przestygnie dodajemy pokruszone
drożdże. Zostawiamy do wyrośnięcia.- Do miski wsypujemy
mąkę i odrobinę
cukru z
wanilią. Dolewamy rozczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto powinno być lekkie, ale musi odchodzić od miski i rąk. W razie konieczności można dosypać
mąki lub dolać
mleka.- Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie przekładamy do na blachę i rozprowadzamy ręką po całości. Wierzch ciasta posypujemy odrobiną zmielonych
migdałów, a następnie układamy na nich kawałki
rabarbaru, które wcześniej oprószamy odrobiną
skrobi kukurydzianej.- Z
mąki,
masła i
brązowego cukru w palca wyrabiamy kruszonkę. ugniatamy tak długo, aż osiągniemy konsystencję mokrego piasku.- Kruszonką posypujemy
rabarbar.- Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę.- Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy ciastu przestygnąć, a następnie polewamy je
malinowym lukrem przygotowanym z
cukru pudru i
soku malinowego.Smacznego:)