Wykonanie
Przepis pochodzi z programu "Martha Bakes" i nosi nazwę "Tort urodzinowy Edwarda Kostyry". Zmieniłam w nim jedynie polewę na intensywniejszą w smaku. Tort nadziewany kremem na wskroś
pomarańczowym. Idealne ciasto, lekkie i wilgotne. Oryginalny przepis przewiduje pieczenie w 20 cm tortownicach, ja wybrałam tą 35 cm. Tort smakował wszystkim, dlatego dzielę się z
wami przepisem. Porcje poszczególnych składników podane są w filiżankach. Można, jak ja wziąć standardową filiżankę do
kawy (nie taką do
espresso), lub przeliczyć na łyżki (1 filiżanka = 16 łyżek stołowych). Ważne, aby wszystkie składniki na ciasto miały temperaturę pokojową.Ciasto:1 i 1/2 filiżanki
mąki tortowej1 i 1/2 filiżanki
mąki zwykłej pszennej250 g niesolonego
masła1 łyżka stołowa
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli1 i 3/4 filiżanki
cukru4 duże
jajka2 łyżeczki esencji waniliowej1 i 1/4 filiżanki
mleka 3.2 %Krem:6 dużych
jajekskórka z 1
pomarańczy1/4 filiżanki świeżego
soku pomarańczowego1/4 filiżanki
soku z cytryny3/4 filiżanki
cukru1 kostka
masłaPolewa1/2 kostki
masła5 łyżek
cukru brązowego3 łyżki
mleka3 łyżki soku z
pomarańczy3 czubate łyżki ciemnego
kakaoCiasto:-
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Do
masła stopniowo dodajemy po jednym
jajku i ubijamy na wolnych obrotach. Trzeba pamiętać, żeby po każdy
jajku dokładnie chwilę miksować. Jeżeli za szybko dodamy kolejne
jajko masa może się zważyć.-
Mąkę,
sól i
proszek do pieczenia przesiewamy.- Do masy z
masła i
jajek dolewamy esencję
waniliową. Następnie na przemiennie dokładamy po trochę suchych składników i
mleka.- Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 25 minut (do suchego patyczka).Krem:-
Białka oddzielamy od
żółtek.- Do
żółtek dodajemy startą
skórkę pomarańczową,
sok pomarańczowy,
sok cytrynowy i
cukier.- Miskę z
żółtkami ustawiamy nad kąpielą
wodną, dokładnie mieszając czekamy aż masa zgęstnieje. Może to potrwać ok. 15 - 20 minut. Nie wolno w tym czasie odejść od kuchenki, bo chwila nieuwagi i mamy
pomarańczową jajecznicę.- Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia, chwilę studzimy, a następnie stopniowo dodajemy pokrojone w kostkę
masło.
Masło dodajemy po kosteczce i mieszamy dokładnie z kremem do momentu, kiedy się rozpuści.- Krem wstawiamy do schłodzenia.Polewa:- Do garnka wkładamy
masło i ustawiamy na małym ogniu. Kiedy
masło się topi dokładamy do niego pozostałe składniki -
kakao,
cukier, sok z
pomarańczy i
mleko. Całości pozwalamy się zagotować, ale cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognie kiedy będzie szkliste i gęste.Teraz już tylko wystarczy wszystko złożyć w całość. Ciasto przekrawamy na połowę. Wykładamy kremem, ale nie po same brzegi. Ciężar drugiej warstwy ciasta rozłoży krem. Całość polewamy gorącą
polewą czekoladową.Smacznego:)
