Wykonanie
Delikatna, wiosenna
sałatka w pięknych kolorach. Soczysty
kurczak, krucha
młoda sałata rzymska i
czerwona cebula. To wszystko pod dressingiem z
soków ze smażenia
kurczaka i aromatycznych przypraw - świeże
chilli,
czosnek,
imbir,
cukier trzcinowy i
ocet ryżowy.
Sałatka pod tytułem "Wiosno przybądź!" Cały sekret kryje się w marynowaniu
kurczaka - nie przed, ale tuż po usmażeniu.1 pojedyncza
pierś z kurczaka1 łyżka
masła4 łyżki
oleju1/2
chilli żółtego1/2
chilli czerwonego1 ząbek
czosnku1 cm
imbirusól1/4 łyżeczki
cukru trzcinowegokilka kropli
octu ryżowegokilka małych
sałat rzymskichsłodka
czerwona paprykaczerwona cebulakilka łodyżek
szczypiorku- Na patelni rozgrzewamy
olej z łyżką
masła i układamy na nim rozbitą delikatnie
pierś z kurczaka. Smażymy z obu stron na złoty kolor.- W tym czasie na talerz wylewamy trzy łyżki
oliwy, wciskamy
czosnek i dodajemy siekane
chilli, starty
imbir,
cukier trzcinowy,
ocet ryżowy, szczyptę
soli i posiekany
szczypiorek. Wszystko mieszamy i odstawiamy.- Upieczonego
kurczaka przekładamy na talerz z marynatą i odstawiamy na kilka minut. Marynata nie będzie przykrywać całego
kurczaka, po kilku minutach znowu go obrócimy.- Na paterze lub talerzu układamy pociętą
sałatę rzymską,
paprykę słodką czerwoną i
czerwoną cebulę.-
Kurczaka obtoczonego z obu stron w marynacie, kroimy w mniejsze kawałki i układamy na talerzu z
sałatą. Całość skrapiamy marynatą, która pozostała z
mięsa.Smacznego:)

