ßßß
Cookit - przepis na Karczek w świeżych ziołach
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Karczek w świeżych ziołach
Składniki
Karkówka wieprzowa
Sól
Pieprz kolorowy
Natka pietruszki
Bazylia
Szczypiorek
Limonka
Oliwa z oliwek
Musztarda
Chili
Czosnek
Wykonanie
Zielony karczek. Delikatna
karkówka
usmażona na grillu lub patelni grillowej. Marynowana w grubej
soli
i
kolorowym pieprzu
. Podawana w otoczce ze świeżych
ziół
-
natki pietruszki
,
bazylii
i
szczypiorku
, z
oliwą z oliwek
,
sokiem z limonki
i ostrą
musztardą
. Ciepło - zimne danie.
Karkówka
dobra z ciepłymi ziemniaczkami, na kanapka lub na liściach
sałaty
.500 g
karkówki wieprzowej
1 łyżeczka grubej
soli
1 łyżeczka
kolorowego pieprzu
(całe ziarna)1 pęczek
natki pietruszki
1 garść
bazylii
1 pęczek
szczypiorku
szczypta
soli
sok z 1/4
limonki
4 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżeczka
musztardy
1/2 żółtego
chilli
2 ząbki
czosnku
-
Karkówkę
kroimy na plastry grubości 1 cm. Doprawiamy je
solą
i
pieprzem
(
pieprz
tłuczemy w moździerzu lub mielimy na grubo). Odstawiamy na pół godziny.- Po ok. pół godziny smarujemy
karkówkę
1/2 łyżeczki
oliwy z oliwek
i smażymy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej.- W czasie, kiedy piecze się
karkówka
można przygotować otoczkę z
ziół
.-
Pietruszkę
,
bazylię
i
szczypiorek
siekamy na drobno. Do
ziół
dolewamy
oliwę
i
sok z limonki
. Dokładamy posiekane
chilli
i starty
czosnek
. Na koniec wszystko łączymy z
musztardą
i odrobiną
soli
.- Usmażone
karkówki
przekładamy do
ziół
i obtaczamy ją z obu stron. Jeżeli podaje ją na ciepło to wyciągamy po 1-2 minutach. Jeżeli chcemy podać na zimno, to zostawiamy w ziołach do momentu podania.Smacznego:)
Źródło:
http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2013/04/karczek-w-swiezych-zioach.html
Przepisy powiązane
Spaghetti aioli z chilli
Krewetki smażone z czosnkiem
Spaghetti aglio e olio - najprostszy włoski przepis na makaron
Pasta z bakłażanów.
Pasta z ciecierzycy i dyni
Składniki powiązane (0)