Wykonanie
Spaghetti aioli z
chilli albo inaczej spaghetti aglio,
olio e peperoncino to nic innego jak
makaron z
oliwą,
czosnkiem,
ostrą papryczką i
natką pietruszki :) Proste, szybkie i pyszne danie, które jest kwintesencją włoskiej kuchni :) Podobny przepis, aczkolwiek zabielony
śmietaną możecie zobaczyć tutaj .Pokusiłam się o lekką modyfikację włoskiego dania i dodałam
limonkę. Nadała makaronowi jeszcze więcej lekkości i świeżości.p.s. Oficjalnie obiecuję, że następnym przepisem jaki wrzucę na bloga będzie mięsiwo! Trochę zbyt wegetariańsko u mnie, prawda? ;)Składniki:200g
makaronu spaghetti1
papryczka chilli3 ząbki
czosnkuok 50ml
oliwy z oliwek (dobrej jakości)2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisólświeżo mielony
pieprzsok i skórka otarta z 1/2
limonki (opcjonalnie)do dekoracji:tarty
parmezan, listki
bazylii, krążki świeżej
papryczki chilli,
płatki chilliPrzygotowanie:
Makaron ugotuj al dente, najlepiej 1-2 minuty krócej niż czas zalecany na opakowaniu. Na patelni rozgrzej 2 łyżki
oliwy i podsmaż posiekany
czosnek i
papryczkę chilli.
Posól i dopraw
pieprzem. Ugotowany
makaron przełóż łyżką cedzakową na patelnię i dokładnie obtocz w przyprawach. Dolej resztę
oliwy,
skrop delikatnie
sokiem z limonki (opcjonalnie) i wymieszaj z posiekaną
natką pietruszki i skórką z
limonki (opcjonalnie). Podawaj gorące, udekorowane dodatkowo
serem,
ziołami i
chilli.Smacznego :)