Wykonanie
Zapiekane
ziemniaki z
wędzonym boczkiem,
cebulą i
pieczarkami w aromatycznych ziołach pod lekkim
serowo śmietanowym sosem z odrobiną
gałki muszkatołowej. Propozycja na kolację lub obiad dla drwala. Pożywna, sycąca i smaczna.500 g
ziemniaków150 g
pieczarek150 g
wędzonego boczku2 duże
cebule1 łyżeczka
czarnego pieprzu1 i 1/2 łyżki
majerankusól300 g gęstej kwaśnej
śmietany3
żółtka100 g
sera żółtegoszczypta
gałki muszkatołowej- Zaczynamy od
ziemniaków. Gotujemy je w osolonej wodzie w łupinach. Wybieramy
ziemniaki podobnej wielkości, aby równomiernie się ugotowały.- W tym czasie na rozgrzaną patelnię wkładamy pokrojony w kostkę
boczek, pozwalamy my się zrumienić, a następnie dodajemy
cebulę i
pieczarki, doprawiamy
solą,
pieprzem i
majerankiem, smażymy tak długo aż
cebula zmięknie, a cała
woda z
pieczarek odparuje- Ugotowane
ziemniak odstawiamy do wystygnięcia- w misce mieszamy
śmietanę,
żółtka,
ser żółty, szczyptę
soli i
gałkę muszkatołową- ostudzone
ziemniaki obieramy z łupinek i kroimy na plastry- z ziemniaczanych plastrów, na dnie naczynia do zapiekania układamy pierwszą warstwę, następnie przykrywamy ją
boczkiem z
cebulą i
pieczarkami, na koniec polewamy sosem- podobnie układamy kolejną warstwę -
ziemniaki -
boczek - sos- wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 C i pieczemy około 20 minut, aż sos z wierzchu nabierze ładnego brązowego koloruSmacznego:)
