Wykonanie
Kolejna propozycja, w której główną rolę odgrywają
ziemniaki. Tym razem duszone, przyprawione
czarnym pieprzem,
gałką muszkatołową, mielonym
zielem angielskim i
majerankiem.Potrawę przygotowywuje się dosyć szybko, bo
ziemniaki pokrojone w cienkie talarki wymagają krótszej obróbki termicznej.Świetny dodatek do obiadu albo samodzielne danie. Bardzo dobrze smakuje odgrzane następnego dnia na gorącej patelni.
Składniki:8 obranych
ziemniaków1
cebula3 zmielone ziarna
ziela angielskiego1/2 łyżeczki
majerankuszczypta
gałki muszkatołowejczarny pieprz mielony
sól3 łyżki
oliwyPrzygotowanie:Umyte (nieosuszone)
ziemniaki i
cebulę pokroić na cienkie talarki.
Oliwę wlać do dużej patelni, wsypać talarki ziemniaczane, plastry
cebuli i po wierzchu posypać
przyprawami. Delikatnie zamieszać. Patelnię przykryć i postawić na średnim ogniu, mieszać od czasu do czasu, pilnując, aby
ziemniaki się nie przypaliły.Mieszać należy delikatnie, inaczej talarki stracą swój kształt.Smacznego :)