Wykonanie
Zapiekana pod grillem
cukinia, pełna smaku i aromatu. Warzywne nadzienie z
pieczarek,
marchewki i
ziół z
ryżem ugotowanym al dente. Wegetariańska wersja obiadu, kiedy mamy dosyć
mięsa.3 małe
cukinie1
marchewka10
pieczarekpęczek
szczypiorkupęczek zielonej
pietruszki1/2 łyżeczki suszonego
tymianku1/2 łyżeczki suszonej
bazyliisólulubiony
ser żółtyodrobina
oliwy-
cukinie myjemy i kroimy na pół, delikatnie łyżeczką wydrążamy miąższ, zostawiając jego cieniutką warstwę- zawartość siekamy wkładamy na patelnię- na patelnię dodajemy również pokrojone w drobną kostkę
pieczarki i cieniutko pokrojoną
marchewkę (ja najpierw ścieram ją obieraczką do warzyw, a następnie lekko siekam)- zawartość patelni lekko solimy i przesmażamy, dodajemy suszony
tymianek i
bazylię-
ryż gotujemy w lekko osolonej
wody, aż będzie al dente- ugotowany
ryż mieszamy z przesmażonymi warzywami i posiekanym
szczypiorkiem i
pietruszką- doprawiamy do smaku i dokładamy 1 łyżkę
żółtego sera- nadzieniem napełniamy
cukinie i wkładamy do piekarnika pod grill na około 20 minutSmacznego:)
