Wykonanie
Nie przepadam za sernikami z mielonego
serka. To prawda są delikatniejsze, łatwiej je przyrządzić i nie trzeba samemu męczyć się z mielenie, ale smak sernika to dla mnie nie tylko delikatność masy, ale i lekka jej grudkowatość, wyczuwanie ziaren mielonego
twarogu. Dziś sernik z prawdziwego
twarogu, z
mąką razową.500 g
twarożku półtłustego5
jajek80 g
cukru1/2
laski wanilii40 g
mąki pszennej razowej150 ml roztopionego
masła1 łyżeczka
proszku do pieczeniatłuszcz do wysmarowania blachy
bułka tarta do wysypania blachy-
ser musimy zmielić na najdrobniejszych oczkach, ale tylko raz-
jajka rozbijamy, oddzielając
żółtka od
białek- do
żółtek dokładamy
cukier i miksujemy na gładką i puszystą masę- do ubitych
żółtek dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia, a następnie porcjami roztopione masło/olej i ziarna
wanilii- na koniec do masy dodajemy
ser, stopniowo - po łyżce albo dwie- z
białek ubijamy sztywną pianę,-
białka dodajemy do masy i delikatnie, łyżką mieszamy- pieczemy w piekarniku nagrzany do 170 C przez około 40 minut- gdy sernik się upiecze nie wyciągamy go z piekarnika, tylko lekko uchylamy drzwiczki i pozwalamy mu w piekarniku ostygnąć- gdy troszkę opadnie, nie przejmujcie się, nie zmieni to smaku i na pewno nie wyjdzie zakalecSmacznego:)