ßßß Cookit - przepis na Sernik na prawdziwym twarogu

Sernik na prawdziwym twarogu

nazwa

Wykonanie

Nie przepadam za sernikami z mielonego serka. To prawda są delikatniejsze, łatwiej je przyrządzić i nie trzeba samemu męczyć się z mielenie, ale smak sernika to dla mnie nie tylko delikatność masy, ale i lekka jej grudkowatość, wyczuwanie ziaren mielonego twarogu. Dziś sernik z prawdziwego twarogu, z mąką razową.
500 g twarożku półtłustego
5 jajek
80 g cukru
1/2 laski wanilii
40 g mąki pszennej razowej
150 ml roztopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania blachy
bułka tarta do wysypania blachy
- ser musimy zmielić na najdrobniejszych oczkach, ale tylko raz
- jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek
- do żółtek dokładamy cukier i miksujemy na gładką i puszystą masę
- do ubitych żółtek dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie porcjami roztopione masło/olej i ziarna wanilii
- na koniec do masy dodajemy ser, stopniowo - po łyżce albo dwie
- z białek ubijamy sztywną pianę,
- białka dodajemy do masy i delikatnie, łyżką mieszamy
- pieczemy w piekarniku nagrzany do 170 C przez około 40 minut
- gdy sernik się upiecze nie wyciągamy go z piekarnika, tylko lekko uchylamy drzwiczki i pozwalamy mu w piekarniku ostygnąć
- gdy troszkę opadnie, nie przejmujcie się, nie zmieni to smaku i na pewno nie wyjdzie zakalec
Smacznego:)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2013/03/sernik-na-prawdziwym-twarogu.html