Wykonanie
Jeżyny to
owoce, które obecnie w moim ogrodzie owocują najobficiej. Ponieważ uwielbiam
owoce, a chciałam upiec coś szybkiego do popołudniowej
kawki, dziś padło na aromatyczną babkę z
jeżynami.

Składniki:
- 3 szklanki
mąki pszennej,
- szklanka
cukru,
- 4
jaja,
- kostka
masła + odrobina do wysmarowania blachy,
- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,
- 1/2
laski wanilii- kubek dojrzałych
jeżyn,
- dwie miski, mikser, rondel, nóż, łyżka, tortownica.
Wykonanie:
1. Oddzielam
białka od
żółtek.
Białka ubijam na sztywną pianę, a
żółtka ucieram z
cukrem2.
Masło roztapiam w rondelku i pozostawiam do przestudzenia.
3. Do utartych
żółtek stopniowo, miksując, dodaję
mąkę,
proszek do pieczenia i pestki z 1/2
laski wanilii.
4. Do ciasta wlewam przestudzone
masło i miksuję.
5. Ciasto przelewam do tortownic, a na jego wierzchu układam
jeżyny. Piekę ok 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po ok. 20 minutach pieczenia na wierzchu układam kolejną warstwę
owoców (wcześniej ułożone
owoce już lekko opadły). Przestudzoną babkę można posypać
cukrem pudrem.
