Wykonanie
Składniki:(na 8 porcji)- 2 szklanki
mąki pszennej razowej (ok. 240 g),- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- pół szklanki
cukru (ok. 100 g),- 2 łyżki
oleju (ok. 24 g)- 2 duże
jaja (ok. 120 g),- 1 szklanka
jogurtu greckiego typu "light" (ok. 300 g),- ziarenka
laski wanilii,- 20
śliwek (ok. 300 g).Sposób przygotowania:1.
Jaja i
jogurt wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby się ociepliły.2. Ubijamy
jajka z
cukrem.3. Do masy dodajemy
jogurt,
olej, przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i ziarenka
wanilii.4. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.5.
Śliwki kroimy na pół, obtaczamy w
mące i układamy na cieście (bez pestek ;-)).6. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 ⁰ C piekarnika na ok. 45 min.
Jogurtowe ciasto ze
śliwkami jest bogate w:- błonnik pokarmowy (pochodzący z
mąki razowej), który obniża stężenie cholesterolu i
daje uczucie sytości,- wapń (pochodzący z
jogurtu) potrzebny do prawidłowej budowy kości,- polifenole (pochodzące ze
śliwek), które działają przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 133 gEnergia: 233 , 65 kcal
Białko: 7,04 gTłuszcze: 6 , 15 gWęglowodany: 40 , 20 gBłonnik pokarmowy : 3 , 23 gSmaczneg o i zdr owegoTrójko lorowa Tę cza