Wykonanie
Pampuchy, buchty, kluski na parze, na łachu... jak zwał, tak zwał, ale pyszne to one są. Delikatne, puszyste kluski gotowane na parze, przygotowane z
mąki razowej i
mleka. Polane sosem z
jagód i
nalewki wiśniowej. Coś słodkiego na obiad:)kluchy:700 g
mąki pszennej razowej50 g
drożdży świeżych500 ml
mleka1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soli2
jajkasos
jagodowo -
wiśniowy:400 g
jagód (mogą być mrożone)40 g
cukru2 kieliszki
nalewki wiśniowejkluchy:- z
drożdży, połowy
mleka,
cukru i łyżki
mąki wyrabiamy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia- w misce mieszamy pozostałą
mąkę z
solą- wyrośnięty zaczyn dodajemy do
mąki, dodajemy dwa
jajka i wyrabiamy na gładkie ciasto- powolutku dolewamy
mleka tak, aby ciasto odstawało od rąk i miski- wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia, będzie gotowe jak podwoi swoją masę- z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki wielkości piłeczki do golfa, które ponownie zostawiamy do wyrośnięcia- w garnku do gotowania na parze zagotowujemy
wodę i wkładamy po kilka
bułek na raz- gotujemy około 10 minut, z wierzchu muszą być zwarte, a w środku mięciutkie, pod palcem będą się lekko uginaćsos
jagodowo-
wiśniowy:- do garna wkładamy
jagody i
cukier, na wolnym ogniu zagotowujemy- gdy
jagody puszczą sok wyłączamy gaz i dolewamy
wiśniówkę- tak przygotowanym sosem polewamy kluskiSmacznego:)
