Wykonanie
Truskawki się skończyły, ale na szczęście jest całe mnóstwo innych
owoców. W mojej kuchni przyszła kolejka na
jagody, oczywiście żeby, nie było że idziemy na łatwiznę zbieraliśmy je z Moim Mężczyzną własnoręcznie, oganiając się od komarów.Pozycją obowiązkową gdy pojawią się
jagody są pierogi i bułeczki, ale postanowiłam trochę poeksperymentować i przygotowałam zdrowe,
drożdżowe placuszki, idealne na letnie śniadanie.

Składniki:1/2 szklanki
mąki pszennej razowej2
jaja1/2 szklanki
mleka1/4 opakowania
drożdży1 łyżka
cukrujagodyDrożdże rozpuszczamy w cukrze (wkładamy do kubeczka, zasypujemy
cukrem i odstawiamy na chwilę, a one same się rozpuszczą). Po rozpuszczeniu mieszamy je z
mlekiem, a następnie
mąką i
jajami. Na koniec wsypujemy
jagody i całość ostrożnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością
oleju. Moje wyszły dość kwaśne, więc jeśli ktoś nie lubi kwaśnych smaków radzę dodać 2-3 łyżki
cukru do ciasta.Smacznego

