Wykonanie

Co potrzebujemy : (ok 13 drożdżówek)500 g
mąki pszennej25 g świeżych
drożdży1
jajko50-60 g masła/margaryny1 szklanka
mleka1/2 szklanki
cukruszczypta
soli+
jagody+
budyń waniliowy (+ składniki do budyniu)

1.
Drożdże rozpuszczamy w łyżce ciepłego
mleka. Możemy dodać łyżkę
cukru. Odstawiamy, aż zaczną "pracować". W rondelku podgrzewamy
mleko, aby było ciepłe. Rozpuszczamy w nim
masło i
cukier.
Mąkę przesiewamy, wbijamy
jajko, dajemy szczyptę
soli. Dodajemy
drożdże i wlewamy zawartość rondelka. Zarabiamy ciasto, aż uzyskamy gładką masę. Możemy dodać jeszcze troszkę
mąki, jeśli ciasto będzie mocno się kleiło. Odstawiamy na ok 1 godzinę, aby ciasto wyrosło.2. Przygotowujemy
budyń, możemy wziąć mniej
mleka niż jest to na opakowaniu, aby nie był zbyt rzadki. Wyrośnięte ciasto, rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy je
budyniem i posypujemy
jagodami. Zwijamy w rulon. Tniemy i kroimy na ok 3-4cm kawałki. Układamy na blaszce. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Gotowe drożdżówki możemy polać lukrem.
Cukier puder rozpuszczamy w łyżce gorącej
wody.SMACZNEGO