Wykonanie
To ciasto kocham ponad wszelką miarę. Nie tylko dlatego, że jest mocno
czekoladowe, ale również dlatego, że ma lekki posmak
kawy i jest wyjątkowo delikatne, lekkie, wilgotne. Nie można powiedzieć, że to ciasto dietetyczne, choć nie zawiera tłuszczu, a
mąki tyle co nic. Ale raz na jakiś czas każdy ma prawo do odrobiny przyjemności, a tu jej na pewno nie zabraknie.1 i 1/3 szkl
cukru4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej3/4 szkl
wody100 g
gorzkiej czekolady 70 %2/3 szkl
kakaoszczypta
soli3 łyżki
cukru waniliowego3
żółtka6
białek1/3
mąki pszennej razowej-
kawę rozpuszczalną zalewamy 3/4 szklanki gorącej
wody, przelewamy do rondelka, dodajemy 1 szklankę
cukru i połamaną
czekoladę, gotujemy tak długo, aż wszystko się rozpuści i połączy- gdy zdejmiemy masę z gazu, dodajemy do niej
cukier waniliowy i
kakao w proszku, mieszamy wszystko na jednolitą masę- do masy kolejno wbijamy trzy
żółtka i dokładnie wszystko mieszkamy- następnie wsypujemy
mąkę i wyrabiamy na jednolitą masę- z
białek ubijamy pianę, dodając do nich 1/3 szklanki
cukru- delikatnie mieszamy pianę z resztą masy- wykładamy na tortownicę posmarowaną
masłem- pieczemy w temperaturze 180 C przez 25 - 30 minut. Na spód piekarnika wkładamy drugą blachę wypełnioną do połowy
wodą.- gotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia i posypujemy
cukrem pudremSmacznego:)
