ßßß Cookit - przepis na Pleśniak z orzechami

Pleśniak z orzechami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj ponownie w piekarniku witamy moją mamę, królową wypieków! Tym razem w roli głównej ciasto, które może wydawać się czasochłonne i trudne, lecz wcale takie nie jest. Za co je pokochałam? Za przełamanie smaków - kwaśnej porzeczki z orzechami włoskimi. Pycha! :)
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g pokrojonego w kostkę zimnego masła
4 żółtka
2 łyżki lodowatej wody
szczypta soli
Piana z białek:
4 białka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (lub innego ulubionego, ale kwaskowego)
2 garści orzechów włoskich
2 łyżki gorzkiego kakao
Przygotowanie:
Do mąki dodaj szczyptę soli oraz pozostałe składniki z listy. Zagnieć ciasto i podziel na 3 części.
Do jednej porcji ciasta dodaj 2 łyżki gorzkiego kakao i ponownie wyrób. Wszystkie 3 porcje ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki, aby ciasto stwardniało.
Po upływie 30 minut wyciągnij jedną porcję jasnego ciasta. Zetrzyj je na dużych oczkach tarki na dno formy. Wyłóż dżem.
Na powidła zetrzyj ciemne ciasto, a następnie rozsmaruj na nim pianę (białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i cukrem).
Na wierz ciasta zetrzyj ostatnią porcję (jasnego) ciasta i wysyp orzechy, które wcześniej możesz uprażyć na suchej patelni.
Ciasto piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Smacznego łakomczuchy :)
Źródło:http://piekarniklaury.blogspot.com/2014/03/plesniak-z-orzechami.html