Wykonanie
Dzisiaj ponownie w piekarniku witamy moją mamę, królową wypieków! Tym razem w roli głównej ciasto, które może wydawać się czasochłonne i trudne, lecz wcale takie nie jest. Za co je pokochałam? Za przełamanie smaków - kwaśnej
porzeczki z
orzechami włoskimi. Pycha! :)

Składniki:Ciasto:450 g
mąki tortowej1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g pokrojonego w kostkę zimnego
masła4
żółtka2 łyżki lodowatej
wodyszczypta
soliPiana z
białek:4
białka3/4 szklanki
cukruszczypta
soliDodatkowo:1 słoik
dżemu z czarnej porzeczki (lub innego ulubionego, ale kwaskowego)2 garści
orzechów włoskich2 łyżki gorzkiego
kakao
Przygotowanie:Do
mąki dodaj szczyptę
soli oraz pozostałe składniki z listy. Zagnieć ciasto i podziel na 3 części.Do jednej porcji ciasta dodaj 2 łyżki gorzkiego
kakao i ponownie wyrób. Wszystkie 3 porcje ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki, aby ciasto stwardniało.Po upływie 30 minut wyciągnij jedną porcję jasnego ciasta. Zetrzyj je na dużych oczkach tarki na dno formy. Wyłóż
dżem.Na powidła zetrzyj ciemne ciasto, a następnie rozsmaruj na nim pianę (
białka ubij na sztywno ze szczyptą
soli i
cukrem).Na wierz ciasta zetrzyj ostatnią porcję (jasnego) ciasta i wysyp
orzechy, które wcześniej możesz uprażyć na suchej patelni.Ciasto piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.Smacznego łakomczuchy :)