ßßß
Składniki:Ciasto:450 g mąki tortowej1/2 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g pokrojonego w kostkę zimnego masła4 żółtka2 łyżki lodowatej wodyszczypta soliPiana z białek:4 białka3/4 szklanki cukruszczypta soliDodatkowo:1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (lub innego ulubionego, ale kwaskowego)2 garści orzechów włoskich2 łyżki gorzkiego kakao
Przygotowanie:Do mąki dodaj szczyptę soli oraz pozostałe składniki z listy. Zagnieć ciasto i podziel na 3 części.Do jednej porcji ciasta dodaj 2 łyżki gorzkiego kakao i ponownie wyrób. Wszystkie 3 porcje ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki, aby ciasto stwardniało.Po upływie 30 minut wyciągnij jedną porcję jasnego ciasta. Zetrzyj je na dużych oczkach tarki na dno formy. Wyłóż dżem.Na powidła zetrzyj ciemne ciasto, a następnie rozsmaruj na nim pianę (białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i cukrem).Na wierz ciasta zetrzyj ostatnią porcję (jasnego) ciasta i wysyp orzechy, które wcześniej możesz uprażyć na suchej patelni.Ciasto piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.Smacznego łakomczuchy :)