Wykonanie
To ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Kruche, nie za słodkie, lekko kwaskowe. Idealne do popołudniowej
kawy lub
herbaty. Mama piekła pleśniaka często i zawsze znikał do ostatniego okruszka. Teraz, po latach zatęskniłam za tym smakiem...:)

Składniki:Ciasto:450 g
mąki tortowej1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g pokrojonego w kostkę zimnego
masła4
żółtka2 łyżki lodowatej
wodyszczypta
soliPiana z
białek:4
białka3/4 szklanki
cukruszczypta
soliDodatkowo:1 słoik
dżemu z czarnej porzeczki (lub innego ulubionego, ale kwaskowego)2 łyżki gorzkiego
kakao
Mąkę przesiać. Dodać szczyptę
soli oraz pozostałe składniki ciasta. Zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie i podzielić na 3 części. Do jednej porcji ciasta dodać 2 łyżki gorzkiego
kakao i zagnieść. Wszystkie 3 porcje ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Formę (31x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną porcję jasnego ciasta, zetrzeć na tarce na dużych oczkach na dno formy. Lekko wylepić
ciastem spód. Ciasto posmarować
dżemem. Na
dżem zetrzeć ciemne ciasto.
Białka ubić ze szczyptą
soli i
cukrem na sztywno. Rozsmarować na ciemnym cieście. Na wierzch ciasta zetrzeć ostatnią, jasną porcje ciasta. Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min. do zarumienienia wierzchu. Przed rozkrojeniem całkowicie wystudzić. Smacznego!Rady: Zamiast
dżemu (lub oprócz niego) można dodać do ciasta kwaskowe
owoce -
rabarbar,
porzeczki,
agrest itp.