ßßß Cookit - przepis na Ciasto pleśniak

Ciasto pleśniak

nazwa

Wykonanie

To ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Kruche, nie za słodkie, lekko kwaskowe. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Mama piekła pleśniaka często i zawsze znikał do ostatniego okruszka. Teraz, po latach zatęskniłam za tym smakiem...:)
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g pokrojonego w kostkę zimnego masła
4 żółtka
2 łyżki lodowatej wody
szczypta soli
Piana z białek:
4 białka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (lub innego ulubionego, ale kwaskowego)
2 łyżki gorzkiego kakao
Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli oraz pozostałe składniki ciasta. Zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie i podzielić na 3 części. Do jednej porcji ciasta dodać 2 łyżki gorzkiego kakao i zagnieść. Wszystkie 3 porcje ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Formę (31x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną porcję jasnego ciasta, zetrzeć na tarce na dużych oczkach na dno formy. Lekko wylepić ciastem spód. Ciasto posmarować dżemem. Na dżem zetrzeć ciemne ciasto. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Rozsmarować na ciemnym cieście. Na wierzch ciasta zetrzeć ostatnią, jasną porcje ciasta. Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min. do zarumienienia wierzchu. Przed rozkrojeniem całkowicie wystudzić. Smacznego!
Rady: Zamiast dżemu (lub oprócz niego) można dodać do ciasta kwaskowe owoce - rabarbar, porzeczki, agrest itp.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2014/02/ciasto-plesniak.html