ßßß
Jesienne maliny wreszcie pojawiły się w moim ogródku a w lodówce zalegało kilka białek. Niestety maliny przez ostatnie deszcze były tak soczyste że w cieście się rozpłynęły, ale na szczęście nie straciły smaku. Kruche ciasto i puszysta pianka rozpływają się w ustach. Całość bardzo lekka i delikatna.*foremka do tarty 21 cmSkładniki: na ciasto:150 g mąki100 g masła50 g cukru1 żółtkoszczypta soli1 łyżka zimnej wody na nadzienie:1,5 szklanki malin (lub więcej)2 łyżki cukru waniliowego na piankę:3/4 szklanki cukru4 białkaszczypta soliForemkę do tarty nasmarować masłem i wysypać mąką. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, cienko rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Ciasto podpiec w 200*C przez około 15 minut. Następnie wyjąć i wyłożyć maliny i posypać cukrem waniliowym. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę, wyłożyć na maliny. Piec w 160*C około 25 minut.