Wykonanie

Jesienne
maliny wreszcie pojawiły się w moim ogródku a w lodówce zalegało kilka
białek. Niestety
maliny przez ostatnie deszcze były tak soczyste że w cieście się rozpłynęły, ale na szczęście nie straciły smaku. Kruche ciasto i puszysta pianka rozpływają się w ustach. Całość bardzo lekka i delikatna.*foremka do tarty 21 cmSkładniki: na ciasto:150 g
mąki100 g
masła50 g
cukru1
żółtkoszczypta
soli1 łyżka zimnej
wody na nadzienie:1,5 szklanki
malin (lub więcej)2 łyżki
cukru waniliowego na piankę:3/4 szklanki
cukru4
białkaszczypta
soliForemkę do tarty nasmarować
masłem i wysypać
mąką. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, cienko rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Ciasto podpiec w 200*C przez około 15 minut. Następnie wyjąć i wyłożyć
maliny i posypać
cukrem waniliowym.
Białka ubić z
solą i
cukrem na sztywną pianę, wyłożyć na
maliny. Piec w 160*C około 25 minut.