ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe różki z budyniem malinowym

Drożdżowe różki z budyniem malinowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżki suchych drożdży
2 żółtka
2 kopiaste łyżki cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki mleka
1/3 kostki masła
szczypta soli
1 opakowanie budyniu malinowego
1/2 litra mleka do ugotowania budyniu
mąka do podsypania
cukier puder
białka roztrzepane z 1 łyżką wody
Budyń gotujemy według opisu na opakowaniu.
Gotowanie budyniu.................................................................
Do drożdży dodajemy cukier, żółtka, cukier waniliowy, przesianą mąkę i sól.
Składniki na ciasto............................................................................
Składniki mieszamy. Dolewamy mleko i roztopiony ciepły tłuszcz.
Z roztopionym tłuszczem i mlekiem......................................................
Wyrabiamy jednolite gładkie ciasto.
Wyrabianie............................................................................................
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Przed wyrośnięciem.................................................................................
Gdy podwoi swoją objętość wykładamy je na posypany mąką blat.
Na blacie.........................................................................
Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na placki o grubości 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto kroimy w zgrabne kwadraty i na każdy nakładamy budyń.
Nakładanie budyniu........................................................
Kwadraty z budyniem składamy na połowę.
Składanie..................................................................................
I zlepiamy rogi i brzegi ciasta widelcem.
Z widelcem............................................................
Różki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
Smarowanie białkiem..................................................................................
Różki pieczemy w nagrzanym do 180'C piekarniku przez około 30-35 minut. Zrumienione zsuwamy z blaszki i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/10/Drozdzowe-rozki-z-budyniem-malinowym.html