Wykonanie
Skrzydełka z
kurczaka to coś, co lubię i z czym często eksperymentuję. Dziś podam wam sprawdzony przepis na aromatyczne skrzydełka z nutą orientu. Przygotowanie ich nie wymaga wiele czasu, wystarczy kilka minut na przygotowanie marynaty, a resztę
zrobi już piekarnik. Jeżeli nie odpowiadają wam skrzydełka, to w taki sam sposób można przygotować udka i piersi, a nawet całego
kurczaka.- 1 kg skrzydełek z
kurczaka- 2 łyżki czerwonej pasty
curry- 2 łyżki
sosu sojowego- 2 ząbki
czosnku- 1 łyżka
oliwy- 2 łyżki
wody- 1
chilli- 1 cm startego
imbiru- skrzydełka musimy dokładnie opłukać i wyczyścić, a następnie osuszyć- do miseczki wkładamy zgniecione ząbki
czosnki, posiekane
chilli i starty
imbir, wszystko razem zgniatamy widelcem na w miarę gładką masę- do
czosnku dodajemy
sos sojowy,
olej i pastę
curry, wszystko dokładnie mieszamy i na końcu wlewamy
wodę- przygotowaną marynatą nacieramy skrzydełka- pieczemy w piekarniku w temperaturze 170- 180 C (bez termoobiegu) , przez około 45 - 60 minutSmacznego:)