ßßß
Cookit - przepis na Karmazyn w sosie pomarańczowo - maślanym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Karmazyn w sosie pomarańczowo - maślanym
Składniki
Tuszka
Karmazyn
Sól
Pieprz kolorowy
Oliwa z oliwek
Olej
Sos sojowy
Pomarańcza
Maślak
Sok pomarańczowy
Czosnek
Chili
Masło
Wykonanie
Karmazyn
w sosie
pomarańczowo
- maślanym, jakkolwiek skomplikowanie to nie brzmi, to w przygotowaniu jest bajecznie proste i wymaga niewiele czasu. Efekt za to wyśmienity. Biały, mięsisty
karmazyn
i słodko słony sos
pomarańczowy
- pychota.
Karmazyn
:2
tuszki
karmazynu
sól
pieprz kolorowy
grubo mielony1 łyżka
oliwy
lub
oleju
2 łyżki
sosu sojowego
Sos
pomarańczowo
-
maślany
:1/2 dużej
pomarańczy
lub 1 mała2 łyżki
sosu sosjowego
1/4 szklanki
soku pomarańczowego
2 ząbki
czosnku
1/4 świeżego
chilli
2 łyżeczki
masła
-
rybę
musimy dokładnie umyć, usunąć wszystkie nieczystości i łuski- każdą
tuszkę
przecinamy wzdłuż kręgosłupa na pół i układamy skórą do góry- skórę nacinamy w paru miejscach-
tuszki
od wewnętrznej strony lekko solimy- od zewnętrznej doprawiamy grubo zmielonym
pieprzem
- polewamy
sosem sojowym
i
oliwą
- pieczemy w temperaturze 180 C przez 15-20 minutSos
pomarańczowo
maślany
- na rozgrzaną patelnię wkładamy miąższ (bez błon i skórek) z
pomarańczy
,
sos sojowy
i sok z
pomarańczy
- dodajemy przekrojone i zmiażdżone ząbki
czosnku
oraz posiekane
chilli
- redukujemy o 1/4 i dodajemy, pokrojone w drobną kostkę,
masło
- kiedy
masło
się rozpuści i połączy z sosem wyłączamy gazSosem polewamy upieczone
karmazyny
Smacznego:)
Źródło:
http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2013/02/karmazyn-w-sosie-pomaranczowo-maslanym.html
Przepisy powiązane
Ryba pieczona z cydrem
Szybki obiad. Krewetki tygrysie w maśle z czosnkiem i chilli
Oliwa z chilli
Oliwa z czosnkiem i cząstkami pieprzu kolorowego
krewetkowo
Składniki powiązane (0)