Wykonanie
Testuję cydr, który zakupiłam na Poznańskim Festiwalu Dobrego Smaku. Cydr w moim poprzednim przepisie na risotto sprawdził się doskonale, zresztą tak jak w pieczonej rybie, która dzisiaj chcę zaprezentować. Lekko ostra, azjatycka w tle dzięki dodaniu
sosu sojowego i aromatyczna poprzez podlewanie cydrem. Polecam jeśli lubicie
ryby!
przepis własnySkładniki:1 świeża dorada1 świeży
pstrąg0,33l wytrawnego cydru100g
masła1
papryczka chili drobno posiekana2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
sosu sojowegosok z jednej
cytrynysól do smakuPrzygotowanie:
Ryby oczyścić, natrzeć
solą, odstawić na chwilę do lodówki.Z
oleju,
sosu sojowego,
czosnku,
papryczki chili i
cytryny przygotować marynatę.
Rybę przeciąć w kilku miejscach, natrzeć marynatą, wcisnąć papryczkę i
czosnek w nacięcia. Odstawić na 20 minut do lodówki.Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180' , przełożyć
rybę na blaszkę do pieczenia, polać resztą marynaty i piec ok 20 minut. Następnie podlać połową cydru, na wierzchu położyć po kilka plasterków
masła i piec do czasu aż cydr lekko odparuje, wtedy powtórzyć podlanie i
masło.Całkowity czas pieczenia ok 40-45 minut. Pod sam koniec można włączyć termoobieg na 5 minut.Smacznego!