Wykonanie
PRZEPIS AUTORSKIW sobotę zrobiłam lekki obiadek, w którym główną rolę odegrał
pstrąg. Dzień wcześniej włożyłam go do marynaty składającej się z 2 łyżek
oliwy, soku z 1
cytryny,
czosnku,
soli,
pieprzu i cząbru.Składniki na 2 osoby:2
pstrągi po około 500 g6
buraków6
ogórków kiszonych50 gram
masła2 łyżki
oliwysok z 1
cytryny + kilka plastrów
czosnek granulowany
sól,
pieprz, cząberZamarynowanego
pstrąga pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy
buraczki. Gotujemy je około 45 minut. Trzemy na drobnej tarce. Przekładamy do garnka i podgrzewamy z
masłem i
przyprawami:
czosnkiem,
solą i
pieprzem.
Ogórki kiszone kroimy w cienkie paseczki.Gdy
ryba jest gotowa, kładziemy ją na środku talerza. Z jednej strony obkładamy
buraczkami, z drugiej pokrojonymi
ogórkami. Na rybie kładziemy dla ozdoby plasterki
cytryny.Możemy jako dodatek upiec razem z
rybą ziemniaki (pieką się podobnie jak
ryba około godziny).
Przepis ten wykonałam w ramach akcji „Wasze pomysły na smaczne obiady”