Wykonanie
Byliście w Grecji? Jeśli tak to na pewno spotkaliście się z
oliwą podaną na płaskim talerzu i pokrojoną
bagietką. Od czasu do czasu lubię takie nie do końca zdrowe (
białe pieczywo) posiedzenie przy
oliwie :) Dzisiaj
oliwa z
chilli, za jakiś czas będzie jeszcze
ziołowa.
Oliwę możecie podać "po grecku" - wylać na talerz, dodać 2 - 3 kropelki
magi i moczyć w niej kawałki
bagietki, ale również możecie ją stosować do sałatek a także do smażenia :)Potrzebujemy:- 1op.
kolorowego pieprzu ziarnistego,- ok. 10 ząbków
czosnku,- ok. 8
papryczek chilli,- 1l dobrej jakości
oliwy.Do butelki wrzucamy zmiażdżone ząbki
czosnku, delikatnie rozmiażdżone w moździerzu ziarna
pieprzu, umyte i przecięte wzdłuż
papryczki chilli i zalewamy
oliwą. Odstawiamy do ciemnego miejsca na min dwa tygodnie.