Wykonanie
Karkówce w ciężkim sosie mówię zdecydowane "NIE", ale
karkówce w warzywach
daję zielone światło. Czasami uginam się w stronę kulinarnych upodobań
męża, ale zawsze muszę dorzucić swoje trzy grosze i tak oto dziś dorzucam
seler naciowy i kolorową
paprykę. Warzywa sprawią, że
karkówka będzie smaczniejsza i zdrowsza, a ja z czystym sumieniem
mogę serwować ją na obiad. Poniższe składniki wystarczą na 4 solidne porcje. A żeby tradycji stało się za dość, przygotowanie nie będzie trwało dłużej nić pół godziny, bo nie ma nic cenniejszego niż szybki obiad w środku tygodnia.400 g
karkówki5
łodyg selera naciowego1 duża
cebula4 kolorowe
paprykisólpieprzmajeranekostra papryka w proszku1
chilli-
karkówkę dokładnie płuczemy i kroimy na drobną kostkę (1cm x 1cm)- rozgrzewamy patelnię i układamy na niej kawałki
karkówki, doprawiamy
solą,
pieprzem,
majerankiem i mieloną
papryką, smażymy do momentu zrumienienia-
cebulę kroimy w kostkę, szatkujemy
seler i dokładamy do
karkówki, zmniejszamy ogień i dusimy około 10 minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę
paprykę i drobno posiekane
chilli, smażymy jeszcze około 5 minut,
papryka zostanie chrupiąca i zachowa swój kolor- całość można podać z
ryżem,
ziemniakami lub
makaronem, ale samo w sobie jest już wystarczająco sycące i pyszneSmacznego:)