Wykonanie
Długo nie pisałam ponieważ miałam problem z komputerem. Dziś zaczynam od nowa systematyczność. Spodziewam się, że czytanie tego samego wpisu przez cały tydzień może okazać się nudne... Koniec z tym!:)Lekki, syty i zdrowy tak powinien wyglądać każdy posiłek :) Dzisiaj zaserwuje Wam
makaron ze
szpinakiem. Idealnie pasuje etykieta fit:)Składniki:ok. 200 g
makaronu razowego1 opakowanie
świeżego szpinaku4-5 ząbków
czosnkuoliwa z oliwek1
papryczka chili1
awokadosól morskagarść mieszanki
orzechów (np. włoskie,
nerkowce, brazylijskie)Do podania:
parmezan
Etapy przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w dużym garnku z osoloną
wodą. W trakcie gotowania
makaronu, podgrzewamy
oliwę i podsmażamy na niej
czosnek z
chili i szczyptą
soli. Dodajemy podprażone
orzechy, zblanszowany*
szpinak i podsmażamy kolejne 2-3 minuty.
Makaron odcedzamy i łączymy ze
szpinakiem. Całość podgrzewamy na patelni mieszając przez 1-2 minuty, a na końcu dodajemy pokrojone kawałki
awokado. Podajemy z świeżo startym
parmezanem i schłodzoną lampką
białego wina.Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności. Jest to sposób na to, by nie jeść
surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie
szpinaku polega na wrzuceniu liści
szpinaku na chwilę do wrzątku, po czym oblaniu ich zimną
wodą – stosujemy więc zarówno bardzo wysoką, jak i bardzo niską temperaturę.Pamiętacie jeszcze o Alchemii? W czym podać białe wino?Królewski kieliszek to jest to:)

http://alchemiawnetrz.pl/szklo-francuskie/120-la-rochere-kieliszki-korona-symbolic-crew-6-szt.htmlSmacznego!:)