ßßß Cookit - przepis na Co na obiad?

Co na obiad?

nazwa

Wykonanie

Długo nie pisałam ponieważ miałam problem z komputerem. Dziś zaczynam od nowa systematyczność. Spodziewam się, że czytanie tego samego wpisu przez cały tydzień może okazać się nudne... Koniec z tym!:)
Lekki, syty i zdrowy tak powinien wyglądać każdy posiłek :) Dzisiaj zaserwuje Wam makaron ze szpinakiem. Idealnie pasuje etykieta fit:)
Składniki:
ok. 200 g makaronu razowego
1 opakowanie świeżego szpinaku
4-5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
1 papryczka chili
1 awokado
sól morska
garść mieszanki orzechów (np. włoskie, nerkowce, brazylijskie)
Do podania:
parmezan
Etapy przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w dużym garnku z osoloną wodą. W trakcie gotowania makaronu, podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek z chili i szczyptą soli. Dodajemy podprażone orzechy, zblanszowany* szpinak i podsmażamy kolejne 2-3 minuty. Makaron odcedzamy i łączymy ze szpinakiem. Całość podgrzewamy na patelni mieszając przez 1-2 minuty, a na końcu dodajemy pokrojone kawałki awokado. Podajemy z świeżo startym parmezanem i schłodzoną lampką białego wina.
Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie szpinaku polega na wrzuceniu liści szpinaku na chwilę do wrzątku, po czym oblaniu ich zimną wodą – stosujemy więc zarówno bardzo wysoką, jak i bardzo niską temperaturę.
Pamiętacie jeszcze o Alchemii? W czym podać białe wino?
Królewski kieliszek to jest to:)
http://alchemiawnetrz.pl/szklo-francuskie/120-la-rochere-kieliszki-korona-symbolic-crew-6-szt.html
Smacznego!:)
Źródło:http://malafilizanka.blogspot.com/2015/02/co-na-obiad.html