ßßß
Uwielbiam eksperymentować w tworzeniu pesto. Zawsze wybieram różne rodzaje orzechów, zamieniam sery... Dzisiaj jest to pesto ze szpinaku, orzechów nerkowca, litewskiego twardego sera. Wyszło pyszne. Ja dodaję je do makaronu lub na kanapki. Polecam w ten deszczowy dzień! :)Pesto szpinakowe150g świeżego szpinaku60g litewskiego twardego żółtego sera (dziugas jest najlepszy!)1 bardzo malutka suszona papryczka chilli5 łyżek oliwy z oliwek2 małe ząbki czosnku100g orzechów nerkowcasól morska300g makaronu spaghettiSzpinak umyć i osuszyć. Czosnek obrać. Ser zetrzeć na tarce. Razem z pozostałymi składnikami na pesto, dokładnie zmiksować. Jeżeli jest taka potrzeba, dodać więcej oliwy z oliwek.Makaron ugotować. Następnie wymieszać go z 2/3 przygotowanego pesto. Można udekorować bazylią.Smacznego! :)