Wykonanie
Pin It

Dziś zapraszam na delikatny jak mgiełka mus
truskawkowy na biszkoptach. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych kulinarnych zdolności, więc poproście do pomocy dzieci.U nas w domu nie przepadamy za zbyt słodki ciastami, więc mus, który przygotowałam jest mało słodki. Jeśli Wy natomiast lubicie słodkości pamiętajcie, aby dodać więcej
cukru. Polecam też po przygotowaniu ciasta zostawić go na minimum 5 godzin w lodówce, żeby dobrze stężało.Na blogu znajdziecie również inne przepisy z
truskawkami:
Truskawkowy sernik na zimno
Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia
Biszkoptowe ciasto z
truskawkamiSernik na zimno z
białą czekoladą i
truskawkamiSernik na zimno z musem
truskawkowymTruskawkowo-
rabarbarowe ciasto na zimnoCiasto
rabarbar truskawkaSorbet truskawkowyDomowe
lody truskawkowe z karmelizowanym
rabarbaremDomowe
lody truskawkowo-
rabarbaroweLody jogurtowo-
truskawkowe


Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cmCzas przygotowania: 40 minut + czas chłodzeniaSkładniki:500 g
truskawek70 g
cukru6 łyżeczek
żelatyny1/2 szklanki
wody100 g białego
zmielonego sera400 g zimnej
śmietany kremówki 30%100 g podłużnych
biszkoptówtruskawki do ozdobienia ciasta



Wykonanie:
Żelatynę zalewamy
wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Truskawki miksujemy razem z
cukrem.Tortownicę wykładamy folią spożywczą, na dnie układamy
biszkopty.
Żelatynę bardzo delikatnie podgrzewamy w mikrofalówce. Nie może się zagotować ! Mieszamy ją do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.W osobnej misce ubijamy na sztywno
śmietanę. Do musu
truskawkowego dodajemy
biały ser, miksujemy. Do przestudzonej
żelatyny dodajemy 2 łyżki musu
truskawkowego i dokładnie mieszamy, a następnie powoli dodajemy do pozostałego musu, cały czas miksując.Do ubitej
śmietany dodajemy po trochu masę
truskawkową z
żelatyną mieszając lub miksując na najmniejszych obrotach.Gotową masę przelewamy na spód z
biszkoptów i wkładamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.Wierzch ozdabiamy
truskawkami.

