ßßß
Dziś zapraszam na delikatny jak mgiełka mus truskawkowy na biszkoptach. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych kulinarnych zdolności, więc poproście do pomocy dzieci.U nas w domu nie przepadamy za zbyt słodki ciastami, więc mus, który przygotowałam jest mało słodki. Jeśli Wy natomiast lubicie słodkości pamiętajcie, aby dodać więcej cukru. Polecam też po przygotowaniu ciasta zostawić go na minimum 5 godzin w lodówce, żeby dobrze stężało.Na blogu znajdziecie również inne przepisy z truskawkami:Truskawkowy sernik na zimnoTruskawkowy torcik grysikowy bez pieczeniaBiszkoptowe ciasto z truskawkamiSernik na zimno z białą czekoladą i truskawkamiSernik na zimno z musem truskawkowymTruskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimnoCiasto rabarbar truskawkaSorbet truskawkowyDomowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbaremDomowe lody truskawkowo-rabarbaroweLody jogurtowo-truskawkowe

Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cmCzas przygotowania: 40 minut + czas chłodzeniaSkładniki:500 g truskawek70 g cukru6 łyżeczek żelatyny1/2 szklanki wody100 g białego zmielonego sera400 g zimnej śmietany kremówki 30%100 g podłużnych biszkoptówtruskawki do ozdobienia ciasta

Wykonanie:Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.Truskawki miksujemy razem z cukrem.Tortownicę wykładamy folią spożywczą, na dnie układamy biszkopty.Żelatynę bardzo delikatnie podgrzewamy w mikrofalówce. Nie może się zagotować ! Mieszamy ją do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę. Do musu truskawkowego dodajemy biały ser, miksujemy. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki musu truskawkowego i dokładnie mieszamy, a następnie powoli dodajemy do pozostałego musu, cały czas miksując.Do ubitej śmietany dodajemy po trochu masę truskawkową z żelatyną mieszając lub miksując na najmniejszych obrotach.Gotową masę przelewamy na spód z biszkoptów i wkładamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.Wierzch ozdabiamy truskawkami.
