Wykonanie
Pin It

Intrygujące z zewnątrz, bo swoim wyglądem wcale nie przypomina deseru, tylko... podsuszaną dojrzewającą
kiełbasę. Pyszne w środku, bo z
herbatnikami,
czekoladą i
orzechami laskowymi - takie jest
salami czekoladowe. Szczerze powiedziawszy pierwszy raz przygotowałam takie cudo, ale na pewno
będę do niego wracać.Inspiracja Chillibite .



Czas przygotowania: 4 godzinyProporcje na 3 roladki o dł. 20 cmSkładniki:400 g
herbatników120 g
rodzynekwódka lub inny
alkohol do namoczenia
rodzynek250 g
masła100 g
mlecznej czekolady2 duże
jajka150 g
cukru100 g
kakao100 g
orzechów laskowychcukier puder do obtoczenia





Wykonanie:1/3
herbatników miksujemy na pył, resztę łamiemy na drobne kawałki.
Rodzynki wsypujemy do miseczki i zalewamy
alkoholem.
Masło kroimy na małe kawałki,
czekoladę również, wkładamy do miski i rozpuszczamy w mikrofali lub na parze.
Jajka ubijamy razem z
cukrem na puszystą masę, dodajemy do nich
kakao, przestudzone
masło z
czekoladą i mieszamy. Następnie dodajemy
herbatniki, odsączone
rodzynki i
orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy.Odcinamy 3 kawałki folii spożywczej o dł ok. 40 cm. Układamy na nich masę, a następnie zwijamy w ciasny rulon. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.Gdy batoniki stwardnieją obtaczamy je w cukrze pudrze i kroimy
ostrym nożem w plastry.
