ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe salami z orzechami

Czekoladowe salami z orzechami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Intrygujące z zewnątrz, bo swoim wyglądem wcale nie przypomina deseru, tylko... podsuszaną dojrzewającą kiełbasę. Pyszne w środku, bo z herbatnikami, czekoladą i orzechami laskowymi - takie jest salami czekoladowe. Szczerze powiedziawszy pierwszy raz przygotowałam takie cudo, ale na pewno będę do niego wracać.
Inspiracja Chillibite .
Czas przygotowania: 4 godziny
Proporcje na 3 roladki o dł. 20 cm
Składniki:
400 g herbatników
120 g rodzynek
wódka lub inny alkohol do namoczenia rodzynek
250 g masła
100 g mlecznej czekolady
2 duże jajka
150 g cukru
100 g kakao
100 g orzechów laskowych
cukier puder do obtoczenia
Wykonanie:
1/3 herbatników miksujemy na pył, resztę łamiemy na drobne kawałki.
Rodzynki wsypujemy do miseczki i zalewamy alkoholem.
Masło kroimy na małe kawałki, czekoladę również, wkładamy do miski i rozpuszczamy w mikrofali lub na parze.
Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, dodajemy do nich kakao, przestudzone masło z czekoladą i mieszamy. Następnie dodajemy herbatniki, odsączone rodzynki i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Odcinamy 3 kawałki folii spożywczej o dł ok. 40 cm. Układamy na nich masę, a następnie zwijamy w ciasny rulon. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Gdy batoniki stwardnieją obtaczamy je w cukrze pudrze i kroimy ostrym nożem w plastry.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/04/czekoladowe-salami-z-orzechami-laskowymi.html