Wykonanie
ciasteczka czekoladowe...Składniki :-
masło miękkie 90g-
cukier 1/3 szklanki-
mąka 3/4 szklanki-
kakao niesłodzone 30g-
orzechy laskowe zmielone 50 g-
jajko 1 szt.- esencja waniliowa 1-2 łyżeczki+
olej do posmarowania papieru do pieczenia+ ewentualnie
cukier puder do posypania1. Zmiksować
masło wraz z
cukrem ,
jajkiem i esencją
waniliową na puszystą masę.2. Dodać
mąkę,
kakao oraz
orzechy.3. Wyrobić ciasto - powinno być jednolite.4. Uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min. godzinę ( optymalnie 2 godz.)5. Ciasto rozwałkować na obficie wysypanej
mąką stolnicy ( ciasto ma tendencję do przyklejania się do wszystkiego). Grubość ciasta rozwałkowanego to około 3-5 mm.6. Wyciąć dowolne kształty.7.
Ciasteczka ułożyć na posmarowanym odrobiną
oleju papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 10 minut.
Ciasteczka szybko się pieką i również szybko się przypalają więc po około 5 minutach najlepiej stać przy piekarniku.8. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem, bądź
cukrem pudrem wymieszanym z
kakao lub... jest wiele możliwości.
Przepis zmodyfikowany na podstawie - Treats. Just great recipes. Chocolate. Imprint, 2007