Wykonanie
Pin It

Babeczki z
waniliowym kremem budyniowym to słodkie wspomnienie mojego dzieciństwa. Piekła je moja babcia, dziś ja postanowiłam się z nimi zmierzyć, dzięki Magdzie i Pawłowi i wspólnej akcji Wypiekanie na śniadanie . Babeczki wyszły dobre, natomiast za mało miały w środku budyniu. W oryginalnym przepisie do ciasta dodano
śmietany, u mnie zastąpiłam ją
jogurtem naturalnym. Jeśli w trakcie pieczenia pokrywki w babeczkach trochę się Wam podniosą nie przejmujcie się,
potem w trakcie stygnięcia opadną.


Czas przygotowania: 80 minutProporcje na 20 babeczekSkładnikiCiasto:300 g
mąki pszennej150 g
masła50 g
cukru pudru2 łyżki
jogurtu naturalnego3
żółtka szczypta
soliBudyń:1 szklanka
mleka3 łyżki
masła3 łyżki
mąki krupczatki1
laska wanilii3 łyżki
cukru2
żółtkaopcjonalnie suszone
wiśnie




Wykonanie:Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto. Ja robię to przy pomocy malaksera. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na lekko omączonym blacie wałkujemy ciasto na grubość 4 mm i wykrawamy kółka przy pomocy foremek. Następnie wyklejamy
ciastem foremki na babeczki, które uprzednio posmarowaliśmy tłuszczem. Resztę ciasta zostawiamy, aby później zrobić z nich pokrywki do babeczek. Foremki z
ciastem oraz ciasto chowamy do lodówki na czas przygotowania budyniu.Do garnka wlewamy
mleko, dodajemy rozkrojoną
laskę wanilii i
masło. Doprowadzamy
mleko do wrzenia i wsypujemy przesianą
mąkę, szybko mieszając rózgą, aby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy po jednym
żółtku i po łyżce
cukru. Wszystko dokładnie mieszamy, aż
cukier się rozpuści.Ciepłym
budyniem nadziewamy babeczki,
dawałam około 1 łyżeczki na babeczkę. Do części babeczek dodajemy po 1
wiśni.Z pozostałego ciasta wykrawamy pokrywki i przykrywamy nimi babeczki. Ważne jest, aby pokrywki dobrze połączyć z babeczkami.
Ciastka pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu.Po upieczeniu babeczki studzimy, a następnie wyjmujemy z foremek i odwracamy do góry nogami. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.




Piekliśmy wspólnie z blogami :Smaczna pyzaAla piecze i gotuje
Chleby infoMoja kuchnia
Czarna oliwkaMoje wypieki i nie tylkoMia cucinaEksplozja smakuUlubione przepisy