Wykonanie

Po spotkaniu blogerów jesteśmy gotowe do działania! :D Mamy głowy pełne pomysłów.Ostatnio zrobiłam tartę
brzoskwiniową - zniknęła w oka mgnieniu. ;) Dobrze że mamy taką dużą rodzinę bo nie wyobrażam sobie tego wszystkiego jeść sama. ;pPierwszy raz robiłam taką tartę z zapiekanym kremem i wyszła dobrze. :D Idealnie nadaje się do wszystkich
owoców. Chyba najbardziej do tych "kwaskowatych".Do dzieła! ;)Składniki:Kruche ciasto:1 szklanka i 3 łyżki
mąki pszennej100 g
masła2
żółtka2 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki
cukruszczypta
soliMasa waniliowa:200 ml
mleka2
żółtka1 kopiasta łyżka
cukrulaska wanilii2 łyżeczki
mąki pszennej lub ziemniaczanejszczypta
soli1 łyżka
soku z cytrynyDodatkowo:pokrojone
brzoskwinie z puszki lub świeże (jeśli są słodkie i soczyste)
cukier puderPrzygotowanie:Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieć. Pamiętaj aby przesiać
mąkę oraz aby
masło było zimne. ;)Uformuj kulę i włóż do lodówki na około 30 minut.W tym czasie przygotuj masę
waniliową. Wszystkie składniki wymieszaj trzepaczką lub mikserem.Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem (
masłem bądź
olejem) i oprósz
mąką pszenną lub
bułką tartą.Rozwałkuj ciasto i wyłóż na przygotowaną formę.Po nakłuwaj widelcem ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15-20 minut. Spód musi być lekko zrumieniony.Następnie wyłóż formę z
ciastem i wylej odrobinę masy waniliowej.Porozkładaj
brzoskwinie i zalej resztą masy.Włóż do piekarnika na dalsze około 30 minut w temperaturze 150 stopni. Jeśli masa będzie za bardzo się przypiekać rozłóż folię aluminiową lub papier do pieczenia na ciasto.Wyłóż ciasto i ostudź.Oprósz ciasto
cukrem pudrem i ciesz się pysznością tej tarty. ;p

Smacznego!