ßßß Cookit - przepis na Tarta brzoskwiniowa z masą waniliową

Tarta brzoskwiniowa z masą waniliową

nazwa

Wykonanie

Po spotkaniu blogerów jesteśmy gotowe do działania! :D Mamy głowy pełne pomysłów.
Ostatnio zrobiłam tartę brzoskwiniową - zniknęła w oka mgnieniu. ;) Dobrze że mamy taką dużą rodzinę bo nie wyobrażam sobie tego wszystkiego jeść sama. ;p
Pierwszy raz robiłam taką tartę z zapiekanym kremem i wyszła dobrze. :D Idealnie nadaje się do wszystkich owoców. Chyba najbardziej do tych "kwaskowatych".
Do dzieła! ;)
Składniki:
Kruche ciasto:
1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej
100 g masła
2 żółtka
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru
szczypta soli
Masa waniliowa:
200 ml mleka
2 żółtka
1 kopiasta łyżka cukru
laska wanilii
2 łyżeczki mąki pszennej lub ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
pokrojone brzoskwinie z puszki lub świeże (jeśli są słodkie i soczyste)
cukier puder
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieć. Pamiętaj aby przesiać mąkę oraz aby masło było zimne. ;)
Uformuj kulę i włóż do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie przygotuj masę waniliową. Wszystkie składniki wymieszaj trzepaczką lub mikserem.
Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem (masłem bądź olejem) i oprósz mąką pszenną lub bułką tartą.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż na przygotowaną formę.
Po nakłuwaj widelcem ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15-20 minut. Spód musi być lekko zrumieniony.
Następnie wyłóż formę z ciastem i wylej odrobinę masy waniliowej.
Porozkładaj brzoskwinie i zalej resztą masy.
Włóż do piekarnika na dalsze około 30 minut w temperaturze 150 stopni. Jeśli masa będzie za bardzo się przypiekać rozłóż folię aluminiową lub papier do pieczenia na ciasto.
Wyłóż ciasto i ostudź.
Oprósz ciasto cukrem pudrem i ciesz się pysznością tej tarty. ;p
Smacznego!
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/08/tarta-brzoskwiniowa-z-masa-waniliowa.html