Wykonanie
Pin It

Podsuszany surowy
schab, to jedna moich ulubionych domowych
wędlin. Jej przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga dużo pracy, jedynie jest czasochłonne, ponieważ marynowanie, a
potem suszenie będzie trwało 11 dni. Ale zdecydowanie efekt końcowy jest tego wart i na pewno zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Inspiracja
Straga.pl .

Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe
wędliny:
Schab ze słoika w pikantnej panierce
Schab w
majeranku nadziewany
śliwkąDomowa
biała kiełbasaSzynka pieczona w ziołach
Polędwica z
szynkowaraSchab z warkoczem pieczony w
majerankuDomowa
kiełbasa drobiowo-wieprzowaWędzona domowa
pasztetowaTerrina z
golonkiSchab ze słoika
Schab karkowy z pończochy
Schab pieczony w przyprawachDomowa podsuszana
kiełbasa żywieckaDomowa
polędwica wędzonaDomowa
wędzona kiełbasa chłopskaDomowe chorizo, czyli hiszpańska
kiełbasaDomowa
pasztetowaPolędwica wileńska

Czas przygotowania: ok 11 dniSkładniki:1200 g
schabu wieprzowego bez kości1/2 szklanki
cukruniepełne 1/2 szklanki
soli1/2 łyżki stołowej peklosoli1,5 łyżki suszonego
majeranku1 łyżka suszonego
tymianku5 dużych ząbków
czosnku1 łyżka młotkowanego
czarnego pieprzu1 łyżeczka zmielonej
kolendry




Wykonanie:
Mięso myjemy, wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie
cukrem. Umieszczamy w metalowym lub szklanym naczyniu, przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 48 godzin. W tym czasie 2 -3
razy odlewamy z
mięsa płyn, który się pojawił. Po upływie dwóch dób
mięso płuczemy z
cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy
solą wymieszaną z peklosolą.
Mięso ponownie umieszczamy w pojemniku, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. W tym czasie 2 -3
razy odlewamy z
mięsa płyn, który się pojawił.Gdy minie 48 godzin
mięso płuczemy, wycieramy do sucha. W miseczce mieszamy wszystkie
przyprawy i nacieramy nimi
mięso. ponownie wkładamy do pojemnika i chowamy do lodówki na 48 godziny.Po tym czasie
mięso wyjmujemy z lodówki, delikatnie, żeby
przyprawy się nie obsypały, wkładamy do pończochy. Wiążemy sznurkiem i wieszamy w przewiewnym w miarę ciepłym miejscu na 5-6 dni. U mnie wisiał przy kuchennym oknie.Po tym czasie
schab już jest gotowy, ale, jeśli jest taka potrzeba może wisieć dłużej.
