Wykonanie

Wprawdzie za oknem trochę ciepło, ale naszła mnie ochota na pizzę. A jak jest ochota, to nie ma innego wyjścia, tylko trzeba odpalać piekarnik. Już drugi raz robię ciasto z
mąki mieszanej pszenno- żytniej i muszę przyznać, że bardzo mi się ta zmiana podoba, czyli smakuje.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:


Proporcje na 3 plackiCzas przygotowania: 160-180 minutSkładniki na ciasto:300 g
mąki pszennej chlebowej300
mąki żytniej 7202 łyżeczki
soli320 ml ciepłej
wody30 g świeżych
drożdży6 łyżek
oliwy z oliwek EVNa farsz:100 g
sera feta3 garści
świeżego szpinaku2 dojrzałe
pomidoryoliwa z oliwek EV
sólsuszone oregano
Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do
chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki
potem suche, a na sam wierzch pokruszone
drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić
drożdże w ciepłym
mleku i odstawić na 10 minut. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut.W międzyczasie
szpinak płuczemy i gotujemy na parze przez 5 minut. Możemy go też zblanszować, czyli zalać gorącą
woda.
Szpinak odstawiamy do przestygnięcia.Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 3 części i rozwałkowujemy na 3 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane
łopatki oprószone
mąką.
Pomidory kroimy na cienkie plastry i układamy na sitku lub na desce, aby odciekły z soku.Ciasto smarujemy
oliwą z oliwek, układamy na nim zblanszowane liście
szpinaku,
fetę pokrojoną w kawałki . Skrapiamy jeszcze delikatnie
oliwą, solimy i posypujemy
oregano. Odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem do pieczenia pizzy nagrzewamy do 200 stopni.Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z
łopatki na rozgrzany kamień i pieczemy 10-12 minut. Na 5-6 minut przed końcem pieczenia na cieście układamy plasterki
pomidora i dalej pieczemy.